11.1 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăCand piata bursiera merge bine, fondurile de investitii cresc

Cand piata bursiera merge bine, fondurile de investitii cresc

Evolutia pozitiva a pietei bursiere in luna septembrie a permis, in special fondurilor deschise diversificate si celor de actiuni, obtinerea unor performante lunare foarte bune si revenirea pe plus a tuturor fondurilor din aceste doua categorii, exceptie facand doar BCR Expert.

Din punct de vedere al evolutiei activelor nete cumulate pe total OPCVM, luna raportata consemneaza un nivel de peste 533 milioane lei noi, ceea ce reprezinta o crestere cu 7,5% fata de luna anterioara si cu peste 57% fata de inceputul anului. Mentinandu-se in topul atractivitatii in aceasta perioada, fondurile diversificate si cele de actiuni au reusit practic sa-si dubleze nivelul activelor nete.

Fondurile de obligatiuni au reusit o crestere cu 27,3% de la inceputul anului, dar trebuie mentionat ca la aceasta categorie diminuarea de active nete din luna septembrie se datoreaza exclusiv trecerii FDI Raiffeisen Benefit la fonduri diversificate. Si fondurile monetare, dupa mai multe luni consecutive de scadere a activelor nete, au reusit, prin cresterea inregistrata in septembrie, sa revina aproape la acelasi nivel de active cu cel inregistrat la inceputul anului.

De asemenea, fondurile monetare au inregistrat in septembrie cel mai mare nivel de subscrieri, peste 13,2 milioane lei noi. La randul lor, fondurile de obligatiuni si instrumente cu venit fix au inregistrat cel mai mare nivel de intrari nete de capital, acesta fiind de 9,5 milioane lei noi. Fondurile diversificate au reusit sa devina prima categorie de fonduri cu active nete de peste 200 milioane lei noi (60,3 milioane euro), odata cu intrarea in aceasta categorie a fondului Raiffeisen Benefit.

Cu o performanta medie de 3% pe luna, fondurile din aceasta categorie au reusit sa realizeze de la inceputul anului un randament de 5,4%, iar pe ultimele 12 luni de 12,6%, valoare care este aproape dublul inflatiei pe aceeasi perioada.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă