15.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCafenelele şi restaurantele au ridicat chiriile în zona Centrului Istoric

Cafenelele şi restaurantele au ridicat chiriile în zona Centrului Istoric

Veşti bune pentru proprietarii clădirilor din zona Centrului Istoric: chiriile au crescut în ultimele 12 luni, ca urmare a creşterii cererii de spaţii comerciale. Zona a devenit un vad bun nu doar pentru cafenele şi restaurante, ci şi pentru alte servicii şi fashion.

Zona cuprinsă între Dâmboviţa şi strada Lipscani s-a dezvoltat rapid în ultimii doi ani, tonul fiind dat de antreprenorii care au avut curajul să deschidă aici restaurante şi cafenele. Spunem curajul, pentru că această arie se află în plin proces de reabilitare, fiind un imens şantier. Acest lucru nu i-a oprit însă pe proprietarii de restaurante să investească sume mari în renovarea spaţiilor, stimulaţi de numărul din ce în ce mai mare de clienţi.

Mai mulţi clienţi, chirii mai mari

Începutul crizei imobiliare a coincis aici cu perioada de formare a noului vad comercial. În a doua parte a lui 2008, tarifele medii de închiriere pentru spaţii comerciale erau de 55 euro/mp, se arată într-un studiu al More Real Estate Services.

Evoluţia a fost fluctuantă: chiriile au scăzut pe tot parcursul lui 2009 şi în prima parte a lui 2010, până la un nivel minim de 35 euro/mp, iar mai apoi au început să crească – la 40 euro/mp, la sfârşitul lui 2010 şi 45 euro/mp, astăzi.

Iar zona este în plină dezvoltare, datorită avansării lucrărilor de reabilitare a infrastructurii din zonă, dar şi îmbunătăţirii aspectului clădirilor, renovate în principal de chiriaşii care şi-au stabilit un business aici.

Dacă în 2008-2009, clienţii frecventau aici aproape în exclusivitate unităţi de „leisure” – baruri şi restaurante, astăzi ponderea lor a început să scadă, la 54% şi aceasta nu pentru că a scăzut numărul lor, ci pentru că s-au înmulţit şi chiriaşii care desfăşoară alte activităţi (19% fashion şi 27% alte servicii). Totuşi, potrivit experţilor de la More Real Estate Services, Centrul Istoric rămâne un loc pentru distracţii, nu este încă un pol comercial.

Pe viitor situaţia s-ar putea schimba, atunci când se vor termina de reparat străzile şi va creşte traficul pietonal în zonă, apreciază Ilias Papageorgiadis, MORE Real Estate Services.

Acum, potrivit studiului More Real Estate Services , în total există 360 de proprietăţi în zonă, din care 289 închiriate şi 71 libere (19,7%).

2011/11/03//207291-img-8935.jpgOPINIA CONSULTANTULUI

Ilias Papageorgiadis,

MORE Real Estate Services

 „Preţurile de închiriere au crescut. Acest fapt este confirmat şi de preţurile de închiriere cerute pentru spaţiile libere. Proprietarii au aşteptări mai mari. În general, este o zonă cu un potenţial foarte mare, mai ales odată cu terminarea programului de reabilitare şi potenţiale schimbări pozitive în tenants mix-ul existent. Bineînţeles că există şi multe probleme pe care un potenţial investitor trebuie să le rezolve. Acest nivel de preţ nu este pentru oricine. Fără proiectul potrivit şi echipa potrivită pentru a-l implementa, ar fi uşor pentru cineva să ajungă în poziţia de a pierde. De aceea credem în viitorul zonei, dar doar pentru investitorii bine pregatiţi”

 

Cele mai citite

Doi tineri au murit după ce au intrat cu scuterul într-un podeț. FOTO

Doi tineri au murit, noaptea trecută, într-un accident rutier produs pe raza satului Budeni, ce aparţine de oraşul Dolhasca, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru...

Rusia – Ucraina, ziua 773: SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde dolari pentru Kiev. VIDEO

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un...

Doi tineri au murit după ce au intrat cu scuterul într-un podeț. FOTO

Doi tineri au murit, noaptea trecută, într-un accident rutier produs pe raza satului Budeni, ce aparţine de oraşul Dolhasca, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă