14.8 C
București
marți, 30 aprilie 2024

Breviar

Cecuri si bilete la ordin, garantii pentru creditele IMM

Banca Transilvania a lansat un nou tip de credit destinat intreprinderilor mici si mijlocii, care pot garanta imprumutul cu cecuri si bilete la ordin, depuse la banca, au declarat miercuri reprezentantii institutiei de credit. Creditul este destinat tuturor IMM-urilor care functioneaza de cel putin un an, au o evolutie pozitiva a cifrei de afaceri si inregistreaza profit in exploatare. "Firmele isi pot acoperi astfel varfurile de plati sau orice alte cheltu-ieli pentru activitati curente, fara alte garantii”, a spus directorul general adjunct al Bancii Transilvania, Ionut Patrahau. Valoarea maxima a creditului acordat unei firme este de 35.000 de lei (aproximativ 10.000 de euro), dar nu poate depasi cifra de afaceri lunara a companiei. Creditul se acorda pe o perioada de cel mult 12 luni, iar dobanda perceputa este de 15%. Produsul sconteaza cecuri si bilete la ordin, care au scadenta de 60 de zile. Firmele care solicita acest tip de credit nu trebuie sa aiba interdictie de a emite cecuri bancare sau sa apara inscrise la Centrala Incidentelor de Plati de mai mult de trei ori in ultimele sase luni. "Scontarea este un produs oferit mai ales firmelor mici, care doresc sa creasca. Cu acest produs, ne adresam firmelor care lucreaza cu bilete la ordin si cecuri si vrem sa atragem o parte din patura inferioara a IMM-urilor”, a mai spus Patrahau.

Segment IT pe bursa

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) intentioneaza sa organizeze un segment de piata dedicat companiilor "high-tech”, pe care sa fie listate societati noi, performante, din domeniul IT. "Am initiat discutii cu reprezentantii industriei de profil. In lunile urmatoare va avea loc intalnirea asociatiei patronale din acest domeniu. Am convenit sa participam si noi la discutie. Romanii sunt foarte inzestrati. Combinatia IT-piata de capital poate fi o combinatie fericita care sa aduca Romania in prim-plan, o modalitate de combinare a talentelor cu finantarea de catre mediul economic, prin piata de capital”, a declarat presedintele BVB, Septimiu Stoica. El a adaugat ca sunt analizate doua modalitati de implementare, precizand ca un astfel de proiect nu a fost realizat pana in prezent in lume.
"O alternativa este sa convingem societatile mari din domeniul IT sa vina la bursa. O alta varianta se refera la organizarea unui experiment comun al BVB si al reprezentantilor companiilor IT – un concurs de idei antreprenoriale IT. Un juriu competent ar urma sa aleaga ideile castigatoare, iar finantarea proiectelor se va realiza printr-o oferta publica initiala prin care se va lista compania”, a explicat oficialul BVB.

Cele mai citite

Un nou pod rutier între România și Ucraina, pe ordinea de zi a Guvernului

Guvernul Marcel Ciolacu ar putea aproba, în şedinţa de azi, un acord cu Guvernul Ucrainei privind construcţia podului rutier de frontieră peste râul Tisa,...

Cutremur în Serbia, la granița cu România

Un cutremur cu magnitudinea 4,4 s-a produs în această dimineaţă, la ora locală 8:42, în Serbia, la graniţa cu România, potrivit informaţiilor publicate de...
Ultima oră
Pe aceeași temă