11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăBoc, despre Vlădescu şi "crezul coaliţiei"

Boc, despre Vlădescu şi “crezul coaliţiei”

Premierul Emil Boc a declarat, miercuri seara, că l-a “muştruluit” pe ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, pentru afirmaţiile acestuia privind eliminarea cotei unice de impozitare şi că i-a arătat “cartonaşul galben”, deoarece nu a avut mandat să lanseze în discuţie o astfel de temă.

“L-am muştruluit pe ministru şi a fost sancţionat cu un cartonaş galben, pentru că nu a avut mandat să lanseze o astfel de temă. El a făcut-o cu o manieră nevinovată. Înainte să dai cartonaşul roşu, dai cartonaşul galben”, a spus Boc miercuri seara, la postul public de televiziune, monitorizat de Mediafax.

În cadrul aceleiaşi emisiuni de la TVR, premierul a spus că el consideră adecvată posibilitatea scăderii cotei unice, pentru propulsarea economiei, însă apreciază că în acest moment această măsură anticriză nu este posibilă.

“Dacă aş putea aş reduce de mâine cota unică, pentru că o consider o măsură stimulativă pentru mendiul de afaceri, dar acum acest lucru nu este posibil”, a mai declarat Boc, miercuri seară, la TVR, monitorizat de Agerpres.

Boc a precizat că nici nu va interveni o majorare a cotei unice de impozitare de 16 la sută, deoarece aceasta reprezintă “crezul coaliţiei”.

Ministrul Finanţelor a susţinut, într-un interviu acordat săptămâna trecută “Ziarului Financiar”, că România ar trebui să treacă de la 1 ianuarie 2011, după şase ani de cotă unică, la un sistem de impozitare progresivă a veniturilor, inclusiv a tuturor pensiilor, concomitent cu scăderea TVA.

După acest interviu, premierul a declarat că ministrul Finanţelor nu a avut mandat pentru a dezbate public tema cotei unice şi a impozitării progresive, care nu a fost analizată şi aprobată în Guvern, şi a interzis miniştrilor să mai introducă în discuţia publică subiecte care nu au avizul Executivului.

Surse participante la şedinţa de guvern care a urmat acestui interviu au declarat atunci agenţiei Mediafax că premierul i-a spus ministrului Finanţelor, pe un ton amical, să nu mai discute public subiecte care nu au fost aprobate în prealabil în cadrul Executivului sau pentru care nu a fost mandatat, fără însă ca ministrul să îi răspundă.

La sfârşitul săptămânii trecute, premierul a anunţat că impozitul minim va fi eliminat în această toamnă, iar cota unică de impozitare de 16% va fi menţinută, deoarece impozitarea progresivă nu poate aduce venituri suplimentare la buget faţă de nivelul actual.

Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă