14 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăBitcoin, himera din ciber-spaţiu, o schemă Ponzi

Bitcoin, himera din ciber-spaţiu, o schemă Ponzi

Un atac cibernetic masiv de origine necunoscută a silit trei platforme on-line care stocau bitcoin, moneda virtuală, să stopeze schimburile contra monezilor tradiţionale şi retragerile de bitcoin până la determinarea reală a tranzacţiilor. Bitcoin rămâne o monedă suspectată că este folosită de site-uri internet deţinute de grupuri criminale în scopul plăţilor ilicite pentru droguri, arme şi spălare de bani.

Atacul din această săptămână nu este primul şi experţii arată că bit­coin este încă un protocol experimental aflat la început. Şi demonstrează că moneda bitcoin, care există numai în spaţiul cibernetic şi funcţionează pe un cod scris de un programator necunoscut sau de un grup de programatori, este la fel de vulnerabilă la astfel de agresiuni pe internet ca orice altă ţintă. Valoarea bitcoin scade din cau­za perturbaţiilor şi expune riscuri mai crescute pentru cei care deţin şi negociază acest instrument financiar virtual în raport cu dolarul şi alte monede tradiţionale.

Bitcoin este un sistem numeric descentralizat în transferuri de valori care nu sunt supuse reglementărilor unei bănci centrale, întreprindere sau guvern. Nici un activ nu salvează bitcoin, a cărui valoare a fluctuat foarte mult după ce a devenit tot mai vizibil. În septembrie trecut, un bitcoin valora 150 dolari iar la sfârşitul lui decembrie valoarea era de 1.000 dolari.

Organisme de reglementare financiare luptă pentru clasarea bitcoin, fie o clasă de active, fie de marfă. Utilizatorii bitcoin îl numesc monedă şi mulţi susţinători au adoptat bitcoin în masă, afirmând că poate ajuta la rezolvarea problemelor create de tranzacţiile bancare costisitoare şi cronofage. Cei care adoptă bitcoin sunt atraşi de anonimatul pe care îl oferă, pentru că poate fi transferat între utilizatori, fără nici un schimb de informaţii de identificare personală. Această monedă poate fi stocată în portofolii electronice şi schimbată după plac prin intermediul platformelor internet contra devizelor reale, fără să treacă prin sistemul bancar. Opacitatea acestui sistem a dus la catalogarea bitcoin ca ban al crimei.

Lobby-ul finanţei internaţionale, IIF, consideră că viitorul acestei devize este compromis din cauza dificultăţii de a o reglementa şi a „foartei puternice volatilităţi”. În decembrie, bitcoin a pierdut peste jumătate din valoare în trei zile, după ce fusese criticată de instituţiile financiare chineze.

Marţi, Bitstamp, cu baza în Slovenia, devenită a doua piaţă majoră de schimb pentru această monedă virtuală, a stopat retragerile din partea clienţilor, acuzând un atac cibernetic. Era o zi după ce Mt. Gox, cu baza în Tokio şi operatorul cel mai cunoscut pe piaţa numerică, a declarat că oprirea retragerilor se va prelungi pe termen nedefinit. Oprire datorată scăderii valorii bitcoin la cel mai jos nivel din ultimele luni. „Toate persoanele care joacă în acest spaţiu, ar face bine să aibă un plan când se produce un atac, pentru un astfel de moment va veni”, declară Brian Krebs, expert în securitate cibernetică la Washington.

Suspendarea schimburilor are loc după intensificarea atacului cibernetic şi mişcarea este urmarea represiunii Chinei şi Rusiei asupra utilizării schimburilor cibernetice pe fondul temerii folosirii de către mediile criminale pentru spălare de bani, finanţarea terorismului sau evaziune fiscală.

Autorităţile ruse estimează că moneda virtuală are „o valoare strict speculativă” şi au decis întărirea luptei contra monedelor virtuale cum este bitcoin, în contextul temerii crescânde privind rolul transferurilor electronice de fonduri în spălarea banilor.

Operaţiunea Commodore

Olanda a închis site-ul Utopia, de vânzate on-line de droguri şi arme, un site asemănător Silk Road, site-ul subteran de pe internet închis şi ai cărui şefi au fost arestaţi şi acuzaţi de activităţi criminale. Utopia permitea cumpărarea de cannabis, ecstasy, cocaină, arme de foc şi cărţi de credit furate. Cumpărăturile erau plătite cu bitcoin şi puteau fi expediate în întreaga lume. Agenţi infiltraţi au putut cumpăra de mai multe ori droguri şi arme şi poliţia a reuşit să stabilească legături cu suspecţii. Când au fost infiltraţi, agenţii au fost plătiţi şi pentru a ucide o persoană. Ancheta poliţiei, cu nume de cod Commodore, a vizat siturile Utopia şi Black Market Reloaded (BMR), ultimul părăsind web-ul după o puternică afluenţă de vizitatori. Au fost arestaţi cinci suspecţi cu vârste între 21 şi 46 ani, patru în Olanda şi unul în Germania.

Fondatorul şi unul din liderii unei „burse” de bitcoin a fost arestat în urmă cu două săptămâni de autorităţile statului american Florida pentru spălare de bani. Trezoreria şi Senatul SUA şi-au focalizat atenţia asupra riscului utilizării bitcoin cu scopul deturnării de capitaluri legate de crima organizată sau de fraudă. Motivaţie desigur importantă dar ignoră riscul manipulării investitorilor creduli. Finanţiştii arată că din noiembrie 2013, bitcoin este victima unei manipulări care se bazează pe schema lui Ponzi. Ne amintim că Bernard Madoff a montat o activitate care i-a permis să adune 50 miliarde dolari, activitate care s-a prăbuşit ca un castel din cărţi de joc, în spatele acestor fonduri neexistând nici un fel de active. Mecanismul este simplu – o performanţă de excepţie care nu se bazează pe nimic. Totul este să convingi investitorii să continue să umple gaura, până când totul se prăbuşeşte. Şi concret, nu există nici o realitate economică sau financiară în spatele bitcoin, doar o valoare de conivenţă între părţi.

Într-o săptămână, valoarea pieţei bitcoin, în noiembrie, a crescut de la 2 la 12 miliarde dolari şi s-a repliat ­într-o zi la 5 miliarde. În week-end, una din cele mai vechi „burse” de bitcoin, Mt Gox, din Japonia, a întrerupt livrările de bitcoin, provocând o cădere a cursului cu 20%. Dacă lucrul s-ar fi petrecut pe o piaţă de schimb, de rată de interese sau de titluri, cotaţia ar fi fost imediat suspendată. S-ar fi declanşat o anchetă pentru a şti prin ce miracol a fost posibilă o astfel de evoluţie brutală.

Or, un comerţ cu bitcoin este total manipulat. Cu schimburi relativ puţin importante, o creştere a preţurilor poate fi organizată dacă vânzătorul şi cumpărătorul fac parte din acelaşi grup de traficanţi

Cele mai citite

Polonia condamnă atacurile cibernetice rusești. Oficialii transmit că și țara lor a fost vizată

Polonia a condamnat presupusele atacuri cibernetice ale unui grup rus numit APT28 asupra Germaniei și Republicii Cehe, afirmând că și ea a fost vizată,...

Te-ai săturat de tradiționalul miel canin de Paște și îți place vânatul? Stufatul din canis lupus cu coadă stufoasă e rețeta pentru tine!

Faptul că Paștele a picat atât de aproape de 1 Mai Muncitoresc anul acesta a creat o adevărată criză de miel canin pe...

Rusia – Ucraina, ziua 780: Moscova susține că armata Kievului a atacat Crimeea cu rachete cu rază lungă de acțiune

Sistemele de apărare antiaeriană ruse au distrus patru rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune, furnizate de SUA Kievului şi care au fost lansate...
Ultima oră
Pe aceeași temă