21.3 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBeneficii de pe urma stării de alertă

Beneficii de pe urma stării de alertă

Primăria Focşani închiriază utilaje pentru deszăpezire de la firma fratelui preşedintelui CJ Vrancea, Marian Oprişan. Evident, „înţelegerea“ a fost perfectată direct, fără vreo licitaţie, graţie stării de alertă decretate ieri de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, sub semnătura vicepremierului Gabriel Oprea. Tot evident, cazul de la Focşani nu este singular.

Ce spune legea

Starea de alertă a fost decretată ieri în judeţele Brăila, Buzău şi Vrancea în temeiul Ordonanţei de Urgenţă nr. 21/2004, aprobată cu modificări prin Legea 15/2005. Printre motivele invocate pentru adoptarea unei astfel de măsuri regăsim „nivelul de gravitate al situaţiilor de urgenţă generate de manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase specifice iernii“, dar şi „insuficienţa resurselor destinate pentru acţiunile de deszăpezire din competenţa consiliilor judeţene şi a consiliilor locale“ şi „derularea acţiunilor pe o durată îndelungată, ceea ce impune suplimentarea unor categorii de bunuri materiale de la rezervele de stat“.

Ce spune OUG 21/2004? Că autorităţile pot dispune, pe durata stării de alertă, „orice măsuri care sunt necesare pentru înlăturarea stării de forţă majoră“. Adică, liber la încheiat contracte fără licitaţie, sub pretextul urgenţei. Iar unii baroni locali s-au mişcat repede. Ziarul de Vrancea scria ieri, de pildă, că printre societăţile scoase zilele acestea la deszăpezire în Focşani se numără şi Gama Verde, „firmă ce aparţine lui Adrian Oprişan, fratele preşedintelui CJ Vrancea, Marian Oprişan“. Nu în ultimul rând, zonele aflate sub stare de alertă pot primi carburantul necesar acţiunilor de deszăpezire şi alimente de primă necesitate. În practică, în judeţele decretate ca fiind afectate au ajuns deja detaşamente suplimentare de militari şi tehnică de intervenţie. La Buzău, va putea fi folosit pentru intervenţii şi un elicopter pus la dispoziţia MapN de Inspectoratul General de Aviaţie.

Cât durează starea de alertă?
Nu se ştie

Din hotărârea semnată ieri de viceprimarul Gabriel Oprea aflăm doar că starea de alertă a fost decretată începând cu data de 27 ianuarie 2014, ora 14.00. Nu se spune însă până când va fi starea de alertă. Spre comparaţie, în februarie 2012, când şeful MAI de atunci, Gabriel Berca, a decretat stare de alertă în judeţul Vrancea, s-a specificat exact intervalul – de luni, 13 februarie 2012, ora 12.00, până marţi, 14 februarie 2012, ora 14.00 -, cu menţiunea că, după această perioadă, se va reanaliza oportunitatea prelungirii stării de alertă.

Ce spun liderii USL

Premierul Victor Ponta declara, referindu-se la măsura decretării stării de alertă, că este necesară pentru a exista o coordonare la nivel naţional, „o comandă unică“, în ceea ce priveşte operaţiunile de deblocare a drumurilor.

La rândul său, vicepremierul Liviu Dragnea arăta că decretarea stării de alertă în judeţele Brăila, Buzău şi Vrancea ar permite intervenţia mai rapidă în zonele afectate. Dintr-unul din judeţele afectate, social-democratul adăuga ieri că „s-a văzut rezultatul“ măsurii adoptate. „Toate instituţiile şi toate forţele acţionează coordonat şi am putut să intrăm în fiecare localitate“. „Nu toate instituţiile, când sunt evenimente foarte grave, au capacitatea să facă faţă – cum ar fi, de exemplu, o asemenea cantitate de ninsoare – şi atunci e nevoie de starea de alertă ca să creeze cadrul legal pentru ca alte instituţii cu forţă mai mare să poată să intervină până la nivel de localitate“, a mai explicat Dragnea.

Aproape la indigo, preşedintele CJ Buzău, Cristinel Bîgiu (PNL), declara că „instituirea stării de alertă va permite rezolvarea mai rapidă a problemelor, în loc de o lună, în câteva zile“ şi aducea ca argument faptul că va primi „24 de utilaje de deszăpezire cu o mai mare capacitate“.

realitate

Prefectul de Buzău nu ştie
ce se întâmplă în judeţ

Întrebat de jurnalişti despre localităţile care sunt încă izolate în judeţul Buzău, prefectul Gabriel Baltă a răspuns că sunt cinci la număr, dar că nu ştie şi care anume. „Nu le cunosc. Nu am lista acum“, a declarat acesta, aflat în teritoriu împreună cu vicepremierul Liviu Dragnea şi cu ministrul Apărării, Mircea Duşa. Acelaşi reprezentant al Guvernului nu a putut da un răspuns concludent nici în ceea ce priveşte plângerea unui primar din judeţ care spunea că de trei zile nu a putut lua legătura cu prefectul. „Nu am răspuns pentru că eram în discuţii, am fost într-un comitet operativ de dimineaţă, nu am timp tot timpul să răspund la telefoane“, a declarat Baltă. Un alt primar al unei comune izolate din Buzău s-a plâns ieri că firma care trebuia să se ocupe de deszăpezire nu şi-a făcut treaba, iar reprezentanţii acesteia nici măcar nu răspund la telefon.

 

Cele mai citite

Mesaje de Florii 2024 // Cele mai frumoase urări pe care le puteți face sărbătoriților

Mesaje de Florii 2024// Duminica Floriilor este celebrată cu o săptămână înainte de Paște, adică pe 28 aprilie, și este un prilej de sărbătoare...

Sondaj. Imediat după ce și-a relansat candidatura, Gabriela Firea a trecut înaintea lui Piedone, însă după Nicușor Dan

Gabriela Firea ar fi pe locul al doilea în preferințele de vot pentru Primăria Capitalei, după Nicușor Dan, indică un sondaj realizat de grupul...

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă