11.1 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăBEI imprumuta Ford cu 600 milioane de euro pentru Craiova

BEI imprumuta Ford cu 600 milioane de euro pentru Craiova

Proiectul implica investitii de 400 milioane de euro in Craiova pentru construirea unei noi fabrici, din care statul garanteaza 320 de milioane.
Restul banilor ajung in Germania, pentru cercetare.

Banca Europeana de Investitii (BEI) a aprobat marti un imprumut in valoare totala de 600 milioane de euro pentru fabrica Ford de la Craiova, precum si pentru activitatile de cercetare si dezvoltare asociate acesteia, din Germania. 400 milioane de euro vor fi destinate pentru construirea si operarea unei fabrici de vehicule si motoare la Craiova si pentru reabilitarea tehnica a unitatii de productie deja existente. Restul de 200 milioane de euro vor fi alocate pentru activitatile de cercetare si dezvoltare din Germania, asociate operatiunilor din Romania, se arata intr-un comunicat BEI.
Tot ieri, BEI a aprobat imprumuturi in valoare totala de 750 milioane de euro, destinate companiilor auto cu operatiuni in Europa, pentru a sustine proiectarea si construirea unor vehicule cu emisii poluante reduse. Din decembrie 2008, banca a acordat imprumuturi totale de 5,2 miliarde euro pentru producatorii de masini.

Romania ofera o garantie guvernamentala pentru 80% (320 milioane de euro) din suma care va fi investita in tara noastra. Conform BEI, costurile totale ale proiectului derulat in Romania si Germania se ridica la 1,2 miliarde euro.
Pentru inceput, Ford va produce la Craiova un vehicul comercial usor – Transit Connect –, iar apoi o masina de dimensiuni reduse. Al treilea model va fi un vehicul comercial de capacitate medie. Conform contractului de privatizare, Ford s-a angajat sa faca la Craiova investitii de 675 milioane de euro in patru ani, termen dupa care va produce aici 300.000 automobile si 300.000 motoare anual. De asemenea, numarul salariatilor ar urma sa creasca de la 3.900 la 7.000-9.000. Se estimeaza ca investitia americanilor va genera pe orizontala intre 28.000 si 36.000 de noi locuri de munca, raportul in aceasta industrie fiind de unu la patru.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă