18.7 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăBEI da 1,5 miliarde euro in 2009 pentru proiecte romanesti

BEI da 1,5 miliarde euro in 2009 pentru proiecte romanesti

» Pentru a putea accesa fondurile BEI, bancile cu capital majoritar romanesc cer garantia statului.

» Romania a absorbit fonduri europene de 400 milioane lei in ultimele trei luni.

Banca Europeana pentru Investitii (BEI) este pregatita sa acorde in acest an finantari de 1,5 miliarde euro, prin intermediul bancilor locale, sume care vor fi destinate in mod egal, cate o treime, IMM-urilor, industriei si infrastructurii, inclusiv municipalitatilor, a declarat ieri Matthias Kollatz-Ahnen, vicepresedintele institutiei. Finantarea proiectelor va fi acoperita 50% din fondurile BEI, iar restul de 50% va reprezenta cofinantarea din partea bancii intermediare din Romania. Reprezentantii BEI spun ca finantarile depind, in primul rand, de capacitatea bancilor locale de a accesa aceste fonduri, pentru care este nevoie  de garantii si contragarantii, iar in al doilea rand, de viabilitatea proiectelor depuse. "Volumul finantarilor acordate de BEI in Romania a crescut anul trecut cu 1,1 miliarde euro, ajungand la un total de 6,2 miliarde euro. In acest an vrem sa crestem suma la 1,5 miliarde euro", a spus Kollatz-Ahnen.

Totodata, Ministerul Finantelor Publice s-a implicat in crearea unei punti intre BEI si sistemul bancar romanesc, a afirmat Bogdan Dragoi, secretar de stat in MFP. "Interesul bancilor pentru aceste linii de finantare este destul de mare, in primul rand, datorita costului redus. Se poarta discutii pe marginea garantiilor pe care trebuie sa le prezinte bancile care vor sa atraga aceste fonduri", a adaugat Dragoi.
Vicepresedintele BEI a tinut sa precizeze ca interesul BEI este de a lucra cu cat mai multe banci, nu doar cu un grup. De asemenea, Kollatz-Ahnen a mentionat ca finantarile acordate de BEI au un cost extrem de atractiv, cu circa 0,5% peste Euribor. "Costul finantarii depinde de la caz la caz, in functie de garantii, de riscul contrapartii.

 

Datorita faptului ca BEI are cel mai bun rating (AAA), costul finantarii se situeaza undeva la Euribor plus 0,5%. Scopul nostru este sa ne acoperim costurile, nu sa facem profit. Astfel, costul pentru beneficiarul finantarii va fi un mix intre banii de la BEI si banii de la banca intermediara", a explicat vicepresedintele institutiei. Interesul bancilor locale este usor de inteles, deoarece banii de la BEI sunt mai ieftini decat finantarile de la bancile-mama sau decat finantarile pe care o banca le-ar contracta direct. Imprumuturile acordate individual de BEI vizeaza proiecte de investitii de peste 25 milioane euro, iar imprumuturile intermediate sunt pentru investitii cuprinse intre 40.000 euro si 25 milioane euro.

Bancile cu capital romanesc cer garantii de stat
"Analizam accesarea acestor fonduri, care au un cost destul de interesant. Totusi, bancile cu capital majoritar romanesc – Banca Transilvania, CEC Bank si EximBank –, care nu au parinti afara, au nevoie de o garantie a statului, deoarece garantiile proprii nu conteaza din cauza ratingului non-investment grade. In cazul celorlalte banci, garantiile sunt aduse de bancile-mama, care au ratinguri mult mai bune", ne-a declarat Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania.

Combinarea imprumuturilor BEI cu programele si fondurile UE
Romania are dreptul la 17,2 miliarde euro din fondurile de coeziune si structurale ale UE pentru perioada 2007-2013. Prin diversele sale tipuri de imprumuturi, BEI poate asigura resursele financiare necesare pentru cofinantarea proiectelor din fonduri UE. In plus, pentru a accelera absorbtia fondurilor structurale, MFP deruleaza o campanie pentru simplificarea modului de accesare a fondurilor, la nivelul documentatiei, si de reducere a etapelor prin care trebuie sa treaca un proiect pana sa fie declarat eligibil, a spus Dragoi. Alte masuri de stimulare a accesarii fondurilor europene sunt marirea cotei de cofinantare din partea statului, de la 15 la 20%, si decontarea TVA la fiecare factura platita.

Absorbtia fondurilor UE s-a dublat in trei luni
Pana acum Romania are depuse proiecte in valoare de 50 miliarde lei. Proiectele contractate si semnate s-au dublat din decembrie pana in prezent, de la 3 miliarde lei pana la 6,4 miliarde lei. O dublare s-a produs si in ceea ce priveste sumele deja absorbite, de la 500 la 900 milioane lei.

Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Istoria și simbolul crucii

Istoria crucii a marcat epoca dinainte de Hristos, ca simbol al celei mai crunte pedepse. Nu știm dacă pedeapsa prin răstignire este la fel de veche...

Taiwanul ar urma să fie sprijinit de Trump dacă acesta va câștiga alegerile

Un fost ambasador al SUA la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, James Gilmore, a declarat sâmbătă că este convins că Donald Trump...
Ultima oră
Pe aceeași temă