18.7 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăBăsescu: Taxa pe benzină poate fi evitată tăind bugetul Ministerului Dezvoltării

Băsescu: Taxa pe benzină poate fi evitată tăind bugetul Ministerului Dezvoltării

Noua acciză pe care Guvernul Ponta vrea să o introducă pentru combustibil va determina o creştere reală a preţului benzinei şi motorinei de peste 52 de bani la litru, ceea ce înseamnă o majorare cu 8%, a avertizat preşedintele Traian Băsescu.

Şeful statului a reluat, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Cotroceni, avertismentul potrivit căruia va retrimite Parlamentului proiectul de buget pe 2014 dacă Executivul nu renunţă la taxarea suplimentară a combustibilului.

Citeşte şi: LIVE TEXT. Băsescu nu promulgă bugetul, dacă Ponta nu renunţă la acciza la combustibil: “Nu ai dreptul să pui biruri pentru populaţie ca să-i fie bine partidului”

În plus, preşedintele a declarat că nu exclude posibilitatea de a ataca şi la Curtea Constituţională proiectul de buget pentru 2014, pentru a fi evitată „o mare greşeală“, comparată de şeful statului cu majorarea TVA din 2010.

În opinia preşedintelui, noua acciză nu ar fi decât „un bir inutil şi toxic asupra populaţiei ca să poată fi satisfăcute comandamentele de partid“. Subliniind că este un susţinător al indexării pensiilor cu 3,76%, dar şi al creşterii salariului minim şi al majorării pentru medicii rezidenţi, şeful statului i-a indicat premierului Ponta şi de unde să ia banii pe care i-ar aduce la buget noua acciză. Este vorba de cele 1,2 miliarde lei acordate suplimentar ministerului condus de Liviu Dragnea şi de circa 600 milioane lei pe care Guvernul le-ar putea scădea de la cheltuielile cu dobânzile la credite.

Preşedintele a taxat extrem de dur şi afirmaţiile premierului referitoare la memorandumul cu Rompetrol şi la Ordonanţa nr. 26/2013, pe care a catalogat-o ca vizând „veniturile clientelei politice“: „A reuşit să se încurce ca un adolescent la prima întâlnire“.

 

Cele mai citite

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim pe Otopeni. Cum va fi împărțită

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în această seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi...

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...

Rusia îl urmărește penal pe președintele ucrainean Zelenski

Rusia a deschis o acţiune penală împotriva preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi l-a trecut pe lista persoanelor căutate, a relatat sâmbătă agenţia de presă...
Ultima oră
Pe aceeași temă