33.4 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBancile vaneaza in 2010 specialisti in risc

Bancile vaneaza in 2010 specialisti in risc

Cu un salariu mediu brut de 4.300 lei in 2009, angajatii din sistemul bancar trebuie sa se reinventeze in acest an, daca vor sa-si pastreze jobul.

In 2010 bancile locale isi reconfigureaza pozitiile, considerand ca e momentul sa treaca la un alt nivel. Vanzatorii de credite se vor transforma in consultanti financiari, specialistii in analiza riscului vor folosi programe mai sofisticate de filtrare a clientelei, iar cei care gestioneaza conturile companiilor se vor concentra asupra planurilor de optimizare a afacerilor. Pe scurt, angajatii din banci vor fi nevoiti sa se reinventeze in acest an.

Neplata creditelor da nastere la noi servicii
Monitorizarea riscului, auditul si restructurarea businessului sunt activitatile in care va bate cel mai rapid pulsul in acest an, fiind cele mai solicitate. Lupa si detectorul de datornici sunt uneltele nelipsite din trusa celor care lucreaza in departamentele de risc si analiza financiara.
Evolutia falimentelor si a somajului sunt atent urmarite, in conditiile in care numarul ratelor neplatite este in crestere. Prin urmare, specialistii in gestionarea unor asemenea situatii de criza au devenit extrem de cautati, dar si cererile de angajare pe acest segment au crescut.

"Pe fondul unei revigorari economice prognozate, anticipam o dinamica pe piata muncii in domeniul bancar, dar nu numai. Deja solicitarile la acest inceput de an sunt mai mari cu pana la 50%, raportat la media lunara a anului trecut", afirma Irina Kubinschi, director de resurse umane in cadrul Raiffeisen Bank.
Dar, din cauza scaderii cererii de creditare, mai multe banci au fost nevoite sa-si schimbe modelul de business. "Planul de recrutare este deschis, avem mai multe posturi de acoperit la inceputul acestui an. Sunt vizate pozitii de front office – cei care servesc direct clientii –, dar si de specialisti pe partea de restructurare de business si de produse noncredit", spune Alina Dragan, directorul executiv de resurse umane al UniCredit Bank.

Specializare in relatia cu clientii
Angajatii existenti au fost nevoiti sa se specializeze tot mai mult in zonele in care activitatea s-a intensificat, fiind redistribuiti pe parcursul anului trecut. "In 2009 nu au existat disponibilizari, ci doar redistribuiri pe zone adiacente, din cauza inchiderii unor pozitii pentru conformitate cu reglementarile sistemului financiar si ca urmare a schimbarii modelului de business al UniCredit. In opinia mea, anul 2010 va fi caracterizat de orientarea pozitiilor de back office catre activitati de front office", considera Alina Dragan. In urma fluctuatiilor naturale de personal, UniCredit Bank si-a redus numarul de angajati cu circa 200, ajungand in prezent la aproximativ 3.000.

Salarii mai mici si reduceri de posturi
Bancile au facut insa si o serie de ajustari ale retelelor. Sutele de agentii bancare, extinse agresiv pana in 2008, la fel ca si miile de persoane angajate, au fost supuse la probe de foc anul trecut. 3.160 de angajati au iesit din sistemul bancar si 88 de unitati s-au inchis in primele noua luni ale lui 2009, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Nici veniturile nu mai sunt la fel de atractive in sistemul bancar, asa cum erau in 2008. Criza a taiat din beneficiile bancherilor, iar primele de perfomanta s-au redus. Potrivit bancii centrale, in ultimul trimestru din 2009, salariul mediu brut la nivelul sistemului bancar era de 4.318 lei, cu 774 lei mai putin decat se inregistra in primele sase luni. Daca ne uitam la nivelul de productivitate obtinut pe angajat, acesta a scazut dramatic anul trecut. La finalul anului 2008, productivitatea muncii unui salariat din banca era de 61.440 lei.
In schimb, in septembrie 2009, profitul net pe angajat ajungea abia la 9.930 lei. Totusi, raportat la nivelul inregistrat la jumatatea anului, aceasta a crescut de aproape sapte ori.

Vesti bune din financiar-bancar
La nivel de sistem se estimeaza ca sectoarele financiar-bancar, dar si cel al asigurarilor, zonele de servicii imobiliare si de afaceri vor cunoaste cel mai puternic ritm de angajare in urmatoarele trei luni, potrivit unui studiu realizat de Manpower. Perspectivele de angajare cresc cu 15% in perioada ianuarie-martie 2010, comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut.
Adela Jansen, director executiv de resurse umane in cadrul BRD-Groupe Societe Generale, crede ca bancile vor fi foarte selective in privinta angajarilor. "Continuam in 2010 o politica de atragere si de recrutare de talente, capabila sa asigure dezvoltarea echilibrata a tuturor liniilor de activitate din banca."
Nu este exclusa nici angajarea celor din tabara concurentei, mai ales ca oferta e destul de mare in urma inchiderii unor agentii. Desigur, si aici va fi vorba de o selectie facuta cu grija. "Trebuie sa fim constienti ca deciziile in alegerea personalului au efect asupra relatiilor pe care banca le are pe termen lung cu clientii sai", crede Adela Jansen.

Profilul angajatului: "Candidatii sunt relativ bine pregatiti teoretic, dar le lipseste practica"
22 pana la 35 de ani, ambitios si organizat, cu pregatire in domeniul economic, cu experienta sau cu stagii de practica in domeniu, prezentabil, cu abilitati de comunicare. Cam asa trebuie sa arate candidatul la un job in banca in 2010. Dar, daca vorbim de proaspat licentiati, acestia trebuie sa stie ce nu trebuie sa le lipseasca din CV: practica. Nu conteaza ca e vorba de un an sau de trei luni. Irina Kubinschi, director de resurse umane in cadrul Raiffeisen Bank, crede ca tinerii trebuie sa devina constienti de aceste cerinte: "Numarul tinerilor care aplica a crescut in ultimul an, piata nemaiavand capacitatea de absorbtie din 2008. In pregatirea lor nu s-au schimbat prea multe, in continuare sunt relativ bine pregatiti teoretic, insa le lipseste partea practica, pe care incercam sa o compensam prin programe de pregatire interna".

Daca cel care aplica e lipsit de experienta, atunci trebuie sa compenseze la alte capitole. "In primul rand, urmarim o coerenta intre studiile universitare, postuniversitare, activitatile in care au fost implicati pentru a depasi limitele formarii academice de baza, eventualele certificari ale competentelor in limbi straine sau in diverse zone economico-financiare", completeaza directorul de resurse umane de la Raiffeisen Bank.
La UniCredit, de exemplu, tinerii fara experienta sunt trimisi la o "sucursala –scoala", in care se fac sesiuni de pregatire cu simularea conditiilor dintr-o agentie bancara reala. "Daca nu au experienta, ne intereseaza activitatile extracuriculare, subiectul lucrarii de licenta, limbile straine vorbite, o eventuala bursa Erasmus", spune Alina Dragan. Primele trepte in cariera unui bancher pleaca de la functiile de asistent de marketing sau de manager junior in relatia cu clientii. Oferta salariala pentru aceste pozitii porneste de la 1.000-1.200 lei.

Cele mai citite

Aavancronica meciului decisiv Slovacia – România de la EURO 2024. Care sunt scenariile

Naționala României joacă miercuri partida decisivă în compania selecționatei Slovaciei pentru calificarea în optimile de finală ale Campionatului European de Fotbal UEFA EURO 2024,...

Viktor Orban „a recidivat”: În 2013, în România, a murit un om după un accident cu o mașină din coloana oficială

Accidentul a avut loc în timp ce coloana oficială a lui Viktor Orban gonea spre aeroportul din Stuttgart. Cum se întâmplă în astfel de...

Cod galben de inundații pe râuri din 12 județe, până mâine la prânz

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare Cod galben de inundaţii, valabilă până joi la prânz pe râuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă