25.2 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăBancile europene vor avea dreptul sa functioneze in Romania

Bancile europene vor avea dreptul sa functioneze in Romania

Bancile europene vor avea dreptul sa se stabileasca si sa presteze liber servicii pe teritoriul Romaniei dupa aderarea la Uniunea Europeana. Acest drept a fost consemnat in proiectul Legii privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, aprobat de Guvern si transmis Parlamentului pentru dezbatere si adoptare.
Actul normativ, care introduce in legislatia nationala cele mai noi directive ale UE in domeniul bancar, reglementeaza: conditiile de acces la activitatea bancara si de desfasurare a acesteia pe teritoriul Romaniei, supravegherea prudentiala a institutiilor de credit si a serviciilor de investitii financiare si supravegherea sistemelor de plati si a sistemelor de decontare a operatiunilor cu instrumente financiare. Legea se va aplica: institutiilor de credit, persoane juridice romane (inclusiv sucursalelor din strainatate ale acestora), institutiilor de credit din alte state membre, respectiv state terte (in ceea ce priveste activitatea acestora desfasurata in Romania), societatilor de servicii de investitii financiare si societatilor de administrare a portofoliilor individuale de investitii.

“Pasaport unic” pentru activitatea de creditare

Proiectul de lege evidentiaza o diferenta de tratament intre institutiile de credit din spatiul european, care beneficiaza de dreptul de stabilire si libera prestare de servicii pe teritoriul Romaniei si sucursalele institutiilor de credit din alte state, care sunt supuse cerintelor de natura prudentiala prevazute de lege si de reglementarile emise de Banca Nationala a Romaniei in aceleasi conditii ca si institutiile de credit autohtone.
Reglementarea regimului institutiilor de credit din statele membre ale UE reflecta preluarea principiului “pasaportului unic” pentru desfasurarea de activitati prin intermediul unei sucursale sau in mod direct, precum si a principiului realizarii supravegherii prudentiale de catre autoritatea competenta din statul membru de origine, au anuntat oficialii Guvernului. In ceea ce priveste regimul institutiilor financiare din statele membre ale UE, acestora le este aplicabil principiul “pasaportului unic” pentru activitatile permise institutiilor de credit, cu exceptia atragerii de depozite.
Pentru institutiile de credit persoane juridice romane, proiectul de lege prevede, prin derogare de la legea societatilor comerciale, interdictia constituirii prin subscriptie publica, modalitate de constituire care, in practica, s-a dovedit inadecvata pentru aceasta categorie de institutii la care existenta unui actionariat puternic si nedispersat constituie o premisa a continuarii desfasurarii activitatii.

Cele mai citite

Cetățenii UE consideră dezastrele naturale o amenințare mai mare decât un eventual război

Cetățenii din mai multe țări membre UE consideră că dezastrele naturale legate de climă reprezintă o amenințare mai mare decât un eventual război. Acest punct...

Klaus Iohannis merge în America unde va primi premiul Distinguished International Leadership Award

Președintele României, Klaus Iohannis, se va afla, în perioada 7-8 mai 2024, într-o vizită de lucru la Washington, D.C., Statele Unite ale Americii. Președintele...

Clasamentul WTA actualizat. Câte jucătoare are România în top 100 + Ce loc ocupă Simona Halep

Poloneza Iga Swiatek continuă să conducă detașat în clasamentul mondial al jucătoarelor profesioniste de tenis dat publicității luni de WTA, în care România are...
Ultima oră
Pe aceeași temă