23.4 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăBăncile din Cipru s-au deschis pentru 6 ore

Băncile din Cipru s-au deschis pentru 6 ore

Închise din 16 martie, băncile cipriote au lucrat ieri cu publicul între orele 12-18. Adoptarea unor măsuri suplimentare de securitate şi, mai ales, limitele impuse pentru retrageri şi plăţi au asigurat liniştea la ghişee. Se comportă însă Ciprul ca un stat din zona euro în aceste condiţii?

Băncile s-au pregătit pentru cele 6 ore de activitate de ieri cu lichidităţi şi forţe de securitate suplimentare la sucursale pentru a face faţă unui număr mare de clienţi. Deşi s-a luat în calcul un aflux mare de persoane care
să-şi retragă banii sau să protesteze din cauza pierderilor, situaţia a rămas relativ calmă, mai ales ca urmare a măsurilor de blocare a circulaţiei capitalului.

Guvernul din Cipru a anunţat miercuri măsuri ce limitează strict ieşirea banilor din ţară, dar afectează şi activitatea economică internă, prin suspendarea posibilităţii de a încasa cecuri în numerar, obligarea deţinătorilor de depozite la termen să nu se atingă de bani până la expirarea contractului şi introducerea unei proceduri de avizare pentru plata importurilor.

Concret, deponenţii la băncile locale nu mai au voie să scoată din ţară mai mult de 3.000 euro în numerar la un drum în străinătate, iar tranzacţiile cu cardul de debit sau de credit în afara ţării au fost limitate la 5.000 euro de persoană pe lună, autorităţile susţinând că măsurile vor fi valabile timp de 7 zile, după care urmează să fie reevaluate. Ultima ştire care inflamează spiritele în Cipru este că aproximativ 1 miliard de euro din conturile private a părăsit sistemul bancar înainte de anunţarea acordului cu zona euro.

Bursa din Cipru a decis să menţină oprită activitatea şi nu va opera nici vineri şi luni, întrucât nu funcţionează sistemul de plăţi interbancare la nivelul Uniunii Europene din cauza sărbătorilor pascale. Bursa a avut ultima şedinţă pe 15 martie.

“Cât timp mişcarea capitalului este restricţionată, Ciprul practic nu mai este membru cu puteri depline al zonei euro. Cu alte cuvinte, în timp ce formal stă în uniunea monetară, un euro dintr-un depozit bancar din Cipru nu are aceeaşi putere cu cea a unui euro dintr-un alt stat membru“, sunt de părere analiştii băncii americane Morgan Stanley. Mai mulţi analişti consideră că următorul pas după restricţionarea circulaţiei capitalului va fi ca Ciprul să aplice o politică monetară proprie.

 

Cele mai citite

Ciolacu se întoarce cu blugi turcești în coaliție. Cracul mai scurt e pentru PNL

Ilustrație: Marian Avramescu Deoarece, indiferent cât de mult rahat de Buzău ești pregătit să mănânci și să oferi în super anul electoral în curs,...

Numărul turiștilor români care au călătorit în Germania în anul 2023 a crescut cu 20% față de anul 2022

În anul 2023, turiștii români au efectuat 760.000 de călătorii cu cel puțin o noapte de cazare în Germania. În comparație cu anul precedent,...

Angel Tîlvăr spune că navigația maritimă suferă cel mai mult de pe urma acțiunilor de bruiaj

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat marţi că navigaţia maritimă este cea care are cel mai mult de suferit de pe urma acţiunilor de...
Ultima oră
Pe aceeași temă