11.7 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăBăncile care nu vor reduce dobânzile vor pierde cote de piaţă

Băncile care nu vor reduce dobânzile vor pierde cote de piaţă

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, spune că deciziile băncii centrale de a reduce dobânda-cheie vor avea efecte în piaţă într-un interval de 4-7 luni, adică spre jumătatea acestui an.

“Deciziile din noiembrie şi ianuarie ale BNR se vor vedea în piaţă la timpul potrivit, respectiv la 4-7 luni. Indiferent ce spun băncile – că au dificultăţi, că nu vor face, că nu vor drege -, este limpede că acele bănci care se vor sustrage, adică se vor îndepărta de valul pe care l-a indicat BNR – de scădere a dobânzilor -, vor pierde cote de piaţă’, a afirmat, la Realitatea TV, Adrian Vasilescu.  Acesta a subliniat că direcţia în piaţă este dată de Banca Centrală şi nu de o bancă oarecare, „oricât de mare ar fi ea”. Spun „indicat de BNR” (valul – n.r.) – cuvântul nu este foarte potrivit, dar l-am folosit intenţionat, pentru a explica un lucru: apar vorbe că nu ştiu ce bancă dă direcţia în piaţă. Direcţia în piaţă o dă Banca Naţională, asta este un lucru clar. Nici o altă bancă nu are cum să dea direcţia în piaţă, oricât de mare ar fi ea’, a precizat consilierul guvernatorului BNR.

Mecanism consacrat

Adrian Vasilescu a explicat că nu numai în România, ci în toată lumea, există un mecanism de transmitere a deciziilor în piaţă care durează timp de mai multe luni.

‚Există un mecanism de transmitere a deciziilor în piaţă – şi asta nu se întâmplă în România, se întâmplă în toată lumea. O decizie a BNR se transmite în piaţă în 4-6 luni. Acum o să vedem aşa: decizia din 2 noiembrie (2011 – n.r.) abia îşi face loc în piaţă acum.  Ea se interferează acum cu cea din 5 ianuarie. Noi vedem acum comentarii care spun că decizia din noiembrie nu a avut nici un efect, decizia din ianuarie nu va avea nici un efect. Aceste comentarii nu ţin seamă de realităţi. Aş îndrăzni să spun că sunt făcute de oameni care nu ştiu cum funcţionează piaţa şi fac totuşi comentarii ca să le facă după ureche. Aşa au auzit: că dacă s-a micşorat astăzi dobânda la Banca Centrală, mâine va trebui să o vedem în piaţă”, a adăugat consilierul.  Consiliul de Administraţie (CA) al BNR a hotărât, în şedinţa din noiembrie 2011, reducerea ratei dobânzii de politică monetară la 6%, de la 6,25% pe an, începând cu data de 3 noiembrie 2011. De asemenea, pe 5 ianuarie 2012, dobânda de politică monetară a fost redusă din nou cu 0,25 puncte procentuale, de la 6% la 5,75% pe an, în urma şedinţei Consiliului de Administraţie. Măsura a intrat în vigoare din data de 6 ianuarie.

Inflaţie în scădere

Decizia Băncii Centrale de a tăia dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale a fost motivată de trendul dezinflaţionist şi nivelul scăzut al inflaţiei din acest moment, apreciază economistul-şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, într-o declaraţie pentru Agerpres. „Cred că decizia BNR este motivată de inflaţia redusă din momentul de faţă, de perspectiva de scădere a acesteia în prima parte a anului 2012 spre 2-2,5% şi de probabilitatea ridicată ca BNR să îşi atingă ţinta de inflaţie în 2012″, subliniază oficialul Raiffeisen.Acesta consideră că, prin decizia sa, Consiliul de Administraţie al BNR vrea să încurajeze şi băncile comerciale să scadă dobânzile la credite şi depozite. „Este important că BNR dă semnalul de reducere a dobânzilor printr-un ciclu de reducere a dobânzii de politică monetară.

 În mod normal, acest ciclu de reducere a dobânzii de politică monetară ar trebui să imprime o tendinţă de scădere a dobânzilor la creditele şi depozitele în lei, făcând astfel mai atractiv creditul în lei, mai ales în contextul în care resursele de finanţare în valută au devenit mai scumpe şi mai greu accesibile. Chiar dacă inflaţia va scădea temporar la noi minime istorice în prima parte a lui 2012, efectul de bază nefavorabil va ridica inflaţia anuală în a doua parte a anului. Cumulat şi cu tensiunile din pieţele internaţionale, spaţiul de manevră al BNR este astfel limitat. Ne aşteptam ca BNR să mai opereze încă o reducere de 0,25%, în prima parte a anului şi să menţină ulterior dobânda la 5,5% până la sfârşitul anului, a explicat Ionuţ Dumitru.

Economistul-şef al Raiffeisen Bank este de părere că reducerea dobânzii-cheie nu va avea impact asupra evoluţiilor de curs. „Nu cred că decizia va influenţa semnificativ cursul de schimb, în condiţiile în care ea fusese deja încorporată în piaţă, fiind o decizie larg aşteptată”, a arătat acesta. Efectele deciziilor luate de Banca Centrală în noiembrie 2011 şi ianuarie 2012, respectiv de reducere a dobânzii de politică monetară, se vor vedea în piaţă într-un interval de 4-7 luni, a declarat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, la Realitatea TV. 

Cele mai citite

Irina Begu, calificată în turul al treilea la Roma

Irina Begu s-a calificat în turul al treilea al turneului de categorie WTA 1000 de la Roma, după ce franţuzoaica Oceane Dodin a abandonat...

Cum poți solicita despăgubiri de la Wizz Air? 3 recomandări

Mai mult de jumătate dintre pasagerii de zbor din Uniunea Europeană nu își cunosc drepturile în caz de întârziere sau anulare a zborului. Nu...

Scurt ghid despre transportul și protecția produselor: ce cutii să alegi

Două dintre aspectele importante de care este recomandat să ții cont atunci când dorești să onorezi comenzile de produse cu succes se referă la...
Ultima oră
Pe aceeași temă