11.7 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăAustriecii şi italienii trimit mai puţini bani în băncile româneşti

Austriecii şi italienii trimit mai puţini bani în băncile româneşti

Băncile străine şi-au redus expunerea pe România cu 2,6 miliarde euro în trimestrul al treilea din 2011 faţă de trimestrul precedent, la peste 82 miliarde euro, potrivit datelor Băncii Reglementelor Internaţionale. Bancherii austrieci, cei francezi şi cei eleni au tăiat cel mai mult din liniile spre România.

Criza din zona euro a ştirbit din moralul bancherilor în privinţa Europei de Est. În acest context, expunerea băncilor străine pe România s-a redus cu 2,6 miliarde euro în trimestrul al treilea al anului trecut faţă de trimestrul precedent, la peste 82 miliarde euro, arată datele provizorii ale Băncii Reglementelor Internaţionale, citate de Money Channel.

Vestea mai bună este că expunerea rămâne peste nivelul din septembrie 2010 şi este cu numai 5% sub nivelul de dinaintea izbucnirii recesiunii.

Băncile austriece au tăiat cel mai mult expunerea în trimestrul trei, cu aproape 2 miliarde de euro.

Băncile franceze şi cele greceşti au tăiat 700-800 milioane de euro în trimestrul trei. În acelaşi timp, instituţiile olandeze au adus jumătate de miliard de euro în plus, iar cele italiene, mai bine de 200 milioane de euro.

Cel mai mult a crescut însă expunerea băncilor germane, care nu au prezenţă directă pe piaţa locală, cu aproape un miliard de euro. 

Un raport recent al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare preciza că băncile occidentale au început să retragă bani din Europa Centrală şi de Est încă din toamna anului trecut.

Într-un scenariu extrem, agravarea crizei din zona euro ar putea accelera procedura de dezintermediere a băncilor vest-europene şi ar declanşa o criză a creditului în Europa emergentă, a avertizat BERD. Acest lucru va afecta creşterea creditării şi ar putea reprezenta o povară pentru creşterea economică.

În ultimele săptămâni au avut loc la Viena mai multe întâlniri între băncile naţionale din estul şi centrul Europei, reprezentanţi ai FMI şi ai Comisiei Europene.

Autorităţile încearcă să parafeze o nouă înţelegere care să prevină reducerea puternică a expunerii pe Europa emergentă.

Dependenţi de banii mamelor

Într-un raport asupra stabilităţii financiare conceput la finele anului trecut de Banca Naţională a Austriei, arată că datoriile băncilor din România către exterior, în principal către centralele din Europa Occidentală, reprezentau 24% din totalul activelor din sistemul bancar, adică cea mai mare valoare din întreaga Europă Centrală şi de Sud-Est.

Dacă toate băncile occidentale ar solicita subsidiarelor din România rambursarea datoriilor, acestea ar trebui să plătească aproximativ 24% din întreaga valoare a activelor sau aproximativ 20 de miliarde de euro.

Deşi acest scenariu este mai degrabă fantezist având în vedere normele şi regulamentele BNR, valoarea extrem de mare a datoriilor relevă totuşi dependenţa sectorului bancar din România de banii străini.

În fapt, potrivit ultimului raport asupra stabilităţii financiare publicat de Banca Naţională a Austriei, băncile româneşti sunt de departe cele mai expuse în comparaţie cu corespondentele lor din regiune.  

Cele mai citite

Dan Diaconescu rămâne sub control judiciar

Fostul patron OTV, Dan Diaconescu, judecat pentru comiterea infracţiunilor de act sexual cu un minor şi folosirea prostituţiei infantile, rămâne sub control judiciar, fiind...

La 17 ani de la aderare, UE ne substrage patrihoții

Ilustrație: Marian Avramescu România este parte a marii familii a Uniunii Europene (UE) de 17 ani, iar de Ziua Independenței Naționale a României, sărbătorită...

Plata ajutoarelor de 100 de euro pentru fermierii din vegetal și zootehnie începe din 15 mai

Plata subvenţiei de 100 de euro/hectar pentru sectorul vegetal pe cadrul de criză Ucraina, respectiv 100 euro/echivalent UVM pentru sectoarele suin şi avicol pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă