27.4 C
București
marți, 4 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAurul a iesit din balul de toamna

Aurul a iesit din balul de toamna

» Uncia de metal pretios pare sa fi intrat intr-un culoar ceva mai stabil, cu maxime ce s-au departat de maximul istoric.
» Cu doua intrari si doua iesiri bine calculate, castigul speculatorilor, in patru saptamani, ar fi putut depasi 12%.

Primele trei decade
ale lunii decembrie au adus un calm relativ pe piata aurului. Dupa un final de toamna intens, care a dat speculatorilor posibilitatea unor castiguri consistente, uncia de metal pretios pare sa fi intrat intr-un culoar ceva mai stabil cu maxime ce s-au departat de maximul istoric de la inceputul lui noiembrie. Cotatiile au pierdut treptat din vigoare, dar au avut un sprijin consistent la 790 de dolari, pret in apropierea caruia cumparatorii au revenit de cateva ori.
In sedintele lunii decembrie cotatia medie, calculata de site-ul kitco.com, e in apropierea mediei din luna precedenta, ceea ce sugereaza o perioada de consolidare in jurul a 800 de dolari pe uncie. Graficul evolutiei ultimelor 15 sedinte de fixing (de dupa-amiaza) – adica aproape trei saptamani arata o tendinta de miscare laterala cu ecart (diferenta dintre minimul si maximul perioadei) de cel mult 4%, tentanta eventual pentru speculatii pe termen scurt. Asta dupa ce sfarsitul lui octombrie a prins cotatiile pe un puternic trend ascendent, iar in prima saptamana din noiembrie, cine investise in aur pe la sfarsitul verii a avut ocazia sa marcheze profituri la peste 841 de dolari pe uncie, nivel depasit pe 8 noiembrie, ceea ce pentru trei luni de toamna ar fi insemnat peste 25% randament.
Cum sfarsitul verii a coincis cu inceputul unei perioade de restriste pentru investitiile la bursa, plasamentele in aur s-au dovedit o alternativa excelenta de protejare a investitiilor. Noiembrie a adus insa si o prima corectie, iar investitorii experimentati s-au pregatit pentru o reintrare in piata.
In saptamana ce a urmat maximului istoric, sub presiunea marcatorilor de profit, aurul s-a indreptat rapid catre 780 de dolari pe uncie. Dupa sapte sedinte (de fixing), cotatia londoneza coborase la aproape 779 de dolari (scadere de peste 7% fata de maxim) iar cumparatorii au socotit ca e momentul sa intre din nou cu bani.
Ultimul rally avea sa aduca uncia pe 26 noiembrie la 830 de dolari, cu un castig de 6,5%, cat dobanda pe un an si jumatate la dolar, intr-o singura saptamana. La sfarsitul lui noiembrie marcatorii si-au facut din nou partitura si aurul intra in decembrie, hotarat parca sa revina, pentru a treia oara spre 780 de dolari pe uncie, dupa un zig zag de patru saptamani cu doua urcari si doua coborari numai bune de dat ameteli celor neobisnuiti cu atmosfera rarefiata a cotatiilor volatile.
Pentru ceilalti, antrenati la speculatii pe termen scurt, randamentele n-au fost deloc rele: cu doua intrari si doua iesiri bine calculate, primele la 785 de dolari pe uncie, celelalte in apropierea lui 835 de dolari, castigul intr-o luna ar fi putut depasi 12%, de trei ori mai mult decat randamentul anual al unui depozit bancar in valuta americana.

Ce poate aduce inceputul lui 2008? Un indiciu valoros poate veni din primele raportari financiare de peste ocean. Cum cotatiile aurului merg in stransa legatura cu evolutia dolarului, datele economice privitoare la mersul economiei americane vor fi elemente hotaratoare. In masura in care apar semnele unei recesiuni, asa cum se asteapta deja unii analisti, e posibil ca maximul istoric din aceasta toamna sa fie din nou testat. 

Cele mai citite

Victoria PNL înseamnă victoria dreptei în alegerile din 9 iunie

Partidul Național Liberal este singura opțiune adevărată de centru-dreapta în alegerile de duminică. Există o singură cale pentru ca dreapta să câștige pe 9...

Un vulcan din Filipine a erupt și urmează alte erupții

Un vulcan din Filipine a erupt luni. Zona este atent monitorizată deoarece experţii cred că vor urma şi alte erupţii. Autorităţile nu au dispus...

Sorin Grindeanu transmite că se vor finaliza loturile 1 şi 2 din Autostrada A7

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că lucrările la loturile 1 și 2 ale Autostrăzii A7 Ploiești-Buzău se vor finaliza în toamna acestui an. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă