» Nivelul primelor anuale ramane neschimbat, 20 euro pentru locuintele de tip A si 10 euro pentru cele de tip B.
» Riscurile care se asigura sunt daunele produse direct de inundatii, cutremure, alunecari de teren.
» Senatorii au introdus franciza la asigurarea obligatorie, respectiv partea din prejudiciu suportata de pagubit.
Senatorii au aprobat proiectul de lege privind asigurarea obligatorie a locuintelor. Comisia pentru buget, finante din Senat a adaugat la textul initial al Guvernului 32 de amendamente, raportul cu ele admise fiind adoptat cu 73 de voturi "pentru" si unul "impotriva".
PAID va gestiona fondul de risc
Proiectul de act normativ instituie un set de mecanisme menite sa asigure aplicarea in Romania a sistemului de asigurari obligatorii, reglementand o serie de criterii de clasificare a locuintelor in vederea stabilirii sumelor asigurate, ale primelor de asigurare, infiintarea si competentele Poolului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale – PAID, modalitatile de constituire si utilizare a capitalului social al PAID, precum si regimul fiscal aplicabil veniturilor acesteia. Potrivit legii, PAID va fi constituita ca societate de asigurare-reasigurare, care va gestiona fondul de risc destinat platii sumelor asigurate in regim obligatoriu, in cazul producerii dezastrelor naturale catre societatile abilitate sa incheie contracte de asigurare, in vederea despagubirii proprietarilor de locuinte.
Nivelul primelor, neschimbat
Proiectul de lege prevede ca prima de asigurare sa fie de 20 de euro pe an pentru locuintele de tip A – constructie cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic, respectiv de 10 euro pe an, pentru locuintele de tip B – constructie cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic. Suma maxima asigurata va fi de 20.000 de euro pentru locuintele de tip A si de 10.000 de euro pentru cele de tip B.
Potrivit actului normativ, riscurile care se asigura obligatoriu sunt daunele produse constructiilor cu destinatia de locuinta de oricare dintre formele de manifestare a dezastrului, ca efect direct al producerii dezastrului natural – cutremure, alunecari de teren sau inundatii.
Termen pentru locuintele neasigurate
In proiectul adoptat de Senat se mai arata ca orice persoana care devine proprietara unei locuinte neasigurate va fi obligata sa contracteze o asigurare obligatorie, in termen de cinci zile lucratoare de la data autentificarii titlului de proprietate.
Senatorii au introdus franciza la asigurarea obligatorie, respectiv partea din prejudiciu suportata de persoana pagubita si au eliminat din textul legii riscul care se asigura in cazul daunelor produse ca efect indirect al dezastrului natural. De asemenea au scos din proiect si prevederea conform careia proprietarii de locuinte care au incheiat asigurare facultativa trebuie sa incheie asigurari obligatorii in termen de cinci zile de la expirarea contractului de asigurare facultativa.
Senatorii au mai decis ca daca respectiva constructie nu mai are destinatia de locuinta, valabilitatea asigurarii obligatorii inceteaza, iar asiguratorul nu este obligat sa restituie suma primita pentru prima obligatorie.
Proiectul de lege mai prevede ca beneficiarii asigurarii obligatorii care si-au modificat locuintele fara autorizatie si au afectat structura de rezistenta a cladirii, favorizand unul dintre riscurile asigurate obligatoriu, nu vor fi despagubiti.
Camera Deputatilor, decizionala
Camera Deputatilor va fi insa cea care va decide asupra formei finale a legii, dar proiectul de act normativ nu va fi discutat mai devreme de 10 decembrie, din cauza dezbaterilor pe legea bugetului, arata in urma cu cateva zile presedintele Comisiei de buget-finante din Camera Deputatilor, Aurel Gubandru. Daca proiectul de lege nu va intra pe agenda Camerei Deputatilor pana la sfarsitul anului in curs, acesta ar putea fi analizat dupa 1 februarie 2008, cand se reia sesiunea parlamentara.