3.2 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăASF anunță schimbări pe piața fondurilor de pensii

ASF anunță schimbări pe piața fondurilor de pensii

 

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) intenţionează să modifice politica de investiţii a fondurilor de pensii, pentru a le permite alocarea unor procente mai importante din portofolii spre investiţii directe în economie, care în prezent se situează la 2,7 miliarde de lei.

„ASF intenționează să revizuiască politica de investiții a fondurilor de pensii, pentru a le crea cadrul direcționării unor procente mai importante din portofolii spre investiții directe în economie (în sensul creșterii ponderii deținerilor de instrumente financiare, precum acțiuni listate și obligațiuni corporative)”, se arată într-un comunicat al instituţiei remis Mediafax.

Administratorii pot investi, potrivit legislaţiei, până la 70% din valoarea totală a activelor unui fond în titluri de stat, până la 30% în obligaţiuni şi alte valori mobiliare emise de autorităţile administraţiei publice locale din România sau din UE şi până la 50% în valori mobiliare tranzacţionate pe pieţe reglementate şi supravegheate din România sau din UE.

De asemenea, pot fi realizate plasament în titluri de stat şi alte valori mobiliare emise de state terţe – până la 15% din valoarea totală a activelor unui fond, în obligaţiuni şi alte valori mobiliare tranzacţionate pe pieţe reglementate şi supravegheate, emise de autorităţile administraţiei publice locale din state terţe – până la 10%, precum şi în obligaţiuni şi alte valori mobiliare ale organismelor străine neguvernamentale, dacă aceste instrumente sunt cotate la burse de valori autorizate şi îndeplinesc cerinţele de rating – până la 5%.

Plafonaele se aplică atât în cazul fondurilor de pensii private obligatorii, cât şi celor facultative.

Potrivit ASF, fondurile de pensii private au investiții de 2,73 miliarde lei în companii listate la Bursa de Valori București (inclusiv companii financiar bancare).

“Fondurile de pensii private au participații la toate companiile care au făcut obiectul ofertelor publice primare derulate de către statul român (Nuclearelectrica, Romgaz, Electrica), intrând în topul acționarilor acestora”, se arată în comunicatul citat de Mediafax.

Cifrele

Investițiile directe în economie realizate prin intermediul listărilor depășesc 675 milioane de lei și au reprezentat 19,47% din cererea internă de emisiuni de acțiuni și obligațiuni ale companiilor de stat care au dorit să atragă capital pentru dezvoltare.

La data de 30 iunie, fondurile de pensii private dețineau investiții de 957 milioane lei în companii de importanță națională (Romgaz, Electrica, Transgaz, Transelectrica, Nuclearelectrica, Antibiotice, Oil Terminal), iar participațiile în companii listate la BVB totalizau 1,37 miliarde lei (excluzând companiile financiar-bancare).

Fondurile de pensii private au ponderi de peste 5% în acționariatul Electrica, Transgaz, Compa, Alumil, Antibiotice și dețineri de peste 10% din titlurile Bursei de Valori București (12,02%), Ropharma (13,56%), Vrancart (15,32%).

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) şi facultative (Pilonul III) aveau active nete de 17,5 miliarde de lei (4 miliarde de euro) la finele lunii iunie, în creştere cu 18,6% faţă de decembrie 2013, potrivit datelor asociaţiei administratorilor de fonduri de pensii private (APAPR). Cele 8 fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) au ajuns la sfârșitul primelor șase luni la 6,16 milioane de participanți şi active nete de 16,54 miliarde de lei.

Pe Pilonul III, cele 10 fonduri de pensii private facultative au ajuns la finele primului semestru la un număr total de circa 330.000 de participanți şi active de peste 923 milioane de lei. Pilonul III a fost lansat în mai 2007 iar Pilonul II un an mai târziu.

Cele mai citite

Austria: „Liber” pentru anchetarea liderului Partidului Libertăţii (FPO), Herbert Kickl

Parlamentul austriac a aprobat miercuri ridicarea imunităţii liderului Partidului Libertăţii (FPO), Herbert Kickl, la cererea Parchetului, care doreşte să-l ancheteze pentru o presupusă mărturie...

Christopher Wray, directorul FBI, va demisiona înainte de învestirea lui Trump din 20 ianuarie

Christopher Wray, directorul poliţiei federale americane (FBI), pe care Donald Trump doreşte să-l înlocuiască cu un loial, a anunţat miercuri că va demisiona în...

Austria: „Liber” pentru anchetarea liderului Partidului Libertăţii (FPO), Herbert Kickl

Parlamentul austriac a aprobat miercuri ridicarea imunităţii liderului Partidului Libertăţii (FPO), Herbert Kickl, la cererea Parchetului, care doreşte să-l ancheteze pentru o presupusă mărturie...
Ultima oră
Pe aceeași temă