18.3 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăAnularea subventiilor ar putea falimenta 60% din micii fermieri

Anularea subventiilor ar putea falimenta 60% din micii fermieri

Eliminarea subventiilor pentru agricultura in acest an, conform directivelor impuse de Comisia Europeana,  ar putea duce la disparitia a peste 60% din micii fermieri si la disponibilizarea a circa 15.000 de angajati, sustin reprezentantii fermierilor.
Sustinerea financiara din partea statului a productiei de carne, oua, sfecla de zahar, orez, in, canepa, soia si tutun, precum si subventionarea motorinei pentru lucrarile agricole si a energiei pentru irigatii au incetat dupa 1 ianuarie 2010, conform directivelor Uniunii Europene, ajutoarele fiind posibile numai intr-o perioada de trei ani dupa aderarea tarii la UE.
Cu toate acestea, reprezentantii sectorului sustin ca se pot cere derogari, cu conditia ca acest gen de ajutoare sa fie notificate in timp util  la Comisia Europeana.
Asadar, efectul neacordarii subventiilor in acest an va fi puternic resimtit de fermieri, in conditiile in care autoritatile nu cauta noi forme de ajutorare a agricultorilor, intr-o perioada in care acestia au fost greu incercati din cauza crizei financiare si a scaderii consumului, a declarat Nicolae stefan, presedintele federatiei Agrostar. "Instabilitatea politica din Romania din ultimele luni ale anului 2009 a creat mari prejudicii in sectorul agricol, un domeniu care depinde aproape integral de subventiile de la stat", a precizat Nicolae stefan.
In opinia acestuia, nefunctionarea institutiilor statului din ultima parte a anului trecut a creat intarzieri mari si, ca atare, pierderile in domeniu sunt uriase. In plus, acesta sustine ca 30-40% din subventiile aferente anului 2009, respectiv aproape un miliard de lei,  nu au ajuns inca la fermieri, restantele fiind totusi prinse in proiectul de buget prezentat pentru anul 2010.
In acest context, reprezentantii fermierilor i-au cerut ministrului Agriculturii prelungirea ajutoarelor de stat cu cel putin un an si garantarea cofinantarii proiectelor finantate din fonduri europene nerambursabile.

La randul sau, ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, care admite ca agricultura se va afla la mila Domnului si a astrelor in acest an, ca urmare a bugetului redus, a declarat ca si-a propus sa sprijine financiar investitiile in zootehnie si in modernizarea sistemelor de irigatii si sa acorde ajutoare "de criza" de pana la 15.000 de euro/ferma, masuri care vor inlocui subventiile agricole. "Va trebui sa punem la punct alte forme de subventii, pentru a sprijini dezvoltarea. (…) Eu ma voi orienta catre niste forme de ajutor, pe care le voi negocia cu Bruxelles-ul, care sa sprijine dezvoltarea. As prefera forme de sprijin al investitiilor", a declarat  Mihail Dumitru.

Cele mai citite

Portul american artificial și temporar din Gaza e gata pentru a livra asistența umanitară

Construcţia portului american artificial şi temporar din Fâşia Gaza, menit să faciliteze livrarea asistenţei umanitare, este finalizată, dar podul nu poate fi instalat din...

Portul american artificial și temporar din Gaza e gata pentru a livra asistența umanitară

Construcţia portului american artificial şi temporar din Fâşia Gaza, menit să faciliteze livrarea asistenţei umanitare, este finalizată, dar podul nu poate fi instalat din...

Statele Unite au în România 1800 de militari

Statele Unite au în România circa 1800 de militari, a declarat președintele Biden în fața președintelui Iohannis, mulțumindu-i șefului statului român pentru bunele condiții...
Ultima oră
Pe aceeași temă