» Pana la sfarsitul anului vor exista sapte-opt societati de administrare de fonduri de pensii facultative administrate privat, anticipeaza presedintele CSSPP.
» In primul an de functionare a Pilonului III vor intra in sistem in jur de 300.000 de participanti, ale caror contributii vor totaliza in jur de 40-50 milioane de euro.
In prima etapa de implementare a celui de-al treilea pilon din cadrul reformei de pensii, si anume cel facultativ administrat privat, angajatorii "nu vor face coada" la usa societatilor de administrare, a declarat ieri presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea.
"La nivelul companiilor exista un deficit de informare cu privire la sistemul de pensii private. Cred ca in prima etapa de implementare a Pilonului III angajatorii vor fi ceva mai reticenti, desi Codul Fiscal prevede o deductibilitate de 200 de euro pe an din impozitul pe profit", a explicat Oancea.
Acesta a declarat ca, din luna mai, vor putea incepe colectarile de contributii la fondurile de pensii facultative administrate privat. Pana in acest moment, au fost autorizate doua societati de administrare – ING Asigurari de Viata si Aviva Asigurari de Viata. seful CSSPP estimeaza ca pana la finele acestui an vor exista sapte-opt societati de administrare si cel putin de doua ori mai multe scheme de fonduri.
"In primul an de functionare a fondurilor de pensii facultative, in sistem vor intra in jur de 200.000-300.000 de persoane, iar contributiile acestora vor totaliza 40-50 milioane de euro", anticipeaza Oancea.
La sistemul de fonduri de pensii facultative pot participa toti cei care au varsta intre 35 si 45 de ani, iar contributia trebuie sa se incadreze in maximum 15% din salariul brut lunar. Participantii la acest pilon vor beneficia de o deductibilitate fiscala in limita a 200 de euro. Perioada minima de plata a contributiilor este stabilita, prin Legea 204/2006, la 90 de luni. Drepturile de pensie nu pot fi deschise decat daca participantul a atins varsta legala de pensionare.
Incertitudine
Sintagma "administrare privata" genereaza incertitudine printre potentialii participanti in sistemul pensiilor private facultative, conform ultimelor studii de specialitate. Explicatia ar fi, pe de o parte, startul nefericit pe care l-a inregistrat industria fondurilor mutuale in Romania, iar pe de alta parte, lipsa unei informari adecvate asupra sistemului privat de pensii. Cei vizati considera ca oferta fondurilor de pensii facultative este necompetitiva in raport cu investitiile la moda. si asta pentru ca aceleasi studii demonstreaza ca mare parte din tineri sunt interesati mai degraba de investitiile imobiliare decat de un sistem in care ar trebui sa economiseasca o perioada lunga de timp la finele careia sa primeasca beneficiile. De altfel, potrivit unui studiu citat de Alex Massaci, director Taxe in cadrul PricewaterhouseCoopers, tinerii cu varste cuprinse intre 25 si 35 de ani considera ca este prea devreme sa se gandeasca la pensie, iar cei cu varste intre 45 si 55 de ani sunt de parere ca este prea tarziu. Cele mai interesate de asigurarea unei pensii suplimentare au fost persoanele care se incadreaza in grupa de varsta 35-45 de ani, cei care pot contribui la Pilonul III. Pe de alta parte, nivelul maxim al contributiei, de 15% din salariul brut lunar, face ca acest sistem sa para "neatragator" si pentru societatile de administrare.
Urmeaza Pilonul II
Desi autoritatile au luat decizia de a implementa Pilonul III inaintea celui de-al doilea, al fondurilor de pensii obligatorii administrate privat, in acest moment se implementeaza practic ambele componente. La sistemul fondurilor de pensii obligatorii administrate privat vor contribui toti angajatii cu varste de pana la 35 de ani. Procedura de autorizare a societatilor de administrare care vor activa in Pilonul II a luat startul pe data de 10 aprilie. Pana in luna iulie, CSSPP va derula prima etapa a procesului de autorizare a operatorilor care vor activa pe aceasta piata. Angajatii vor putea alege un fond de pensii administrat privat in perioada august-noiembrie 2007, iar in decembrie vor fi notificati si repartizati, in mod aleatoriu, cei care nu si-au exprimat aceasta optiune. Sistemul de pensii obligatorii va demara cu o contributie de 2%, care nu implica costuri suplimentare pentru angajati, intrucat se scade din procentul de 9,5% platit pentru pensia de stat. Contributia va creste cu 0,5 puncte procentuale in fiecare an, astfel incat va ajunge in opt ani la o cota de 6%. Primele contributii la Pilonul II vor fi colectate de la 1 ianuarie.