24.8 C
București
vineri, 31 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăAngajament la F.M.I.: Vom vinde companiile de la Economie

Angajament la F.M.I.: Vom vinde companiile de la Economie

Pe listă se află nume celebre ale industriei, precum Metrom, Avioane Craiova, I.A.R. Braşov sau Romplumb.

Vânzarea are drept scop, susţine Guvernul în scrisoarea de intenţie trimisă Fondului Monetar Internaţional, ”atragerea de investiţii şi asigurarea expertizei profesionale” în companiile ce vor fi vândute. “Pentru privatizările majoritare, pentru care căutăm investitori strategici, vom face acest lucru cu scopul de a atrage noi investiţii şi a asigura expertiză profesională pentru consolidarea viabilităţii operaţiunilor şi livrării serviciilor”, se arată în document.

Conţinutul acestuia a fost prezentat ieri de premierul Victor Ponta Parlamentului, ulterior însă după ce şi-a asumat aceste angajamente în faţa F.M.I. Angajamentele sunt luate în contextul semnării unui nou acord stand-by cu F.M.I. Acesta va ave o durată de doi ani, până în 2015, şi avea permite Guvernului să tragă, în situaţii extreme, împrumuturi în valoare de 3 miliarde de lei. Este discutabil faptul că aceste priviatizări vor aduce investitorii şi expertiza profesională invocată de Guvern. Trebuie reamintite aici cazurile unor mari companii foste socialiste, precum ARO Câmpulung, combinatele Mechel, vândute exact prin invocarea acestor argumentaţii, dar care au sfârşit prin a fi aduse în faliment de către investitorii selectaţi. Mai mult, introducerea unor angajamente ferme ale acestora în contractele de privatizare este de cele mai multe ori interzisă de legislaţia europeană. Privatizările ce au prezentat interes pentru investitorii străini s-au întâlnit majoritar în zona utilităţilor sau a energeticii.

În plus, Guvernul nu va putea sparge companiile în cauză anterior privatizării în mai multe centre de profit. Opţiunea i-ar fi permis să privatizeze doar segmentele companiilor aducătoare de pierderi. Acest lucru nu va fi posibil.

”Ne angajăm să nu divizăm şi/sau fuzionăm societăţile sau activele societăţilor programate pentru oferte publice iniţiale, cu excepţia celor prevăzute în planul de reorganizare a Hidroelectrica sau conform celor specificate în continuare”, a promis Guvernul F.M.I.

Care sunt activele Ministerului Economiei?

Ministrul Economiei deţine participaţii integrale, majoritare sau minoritare la companii precum Romarm, Oltchim, Plafar, Carfil, Metrom, U.M. Cugir, U.M. Mija, U.M. Sadu, Uzina Automecanică Moreni, Pirochim Victoria, Avioane Craiova, Romplumb, Şantierul Naval Mangalia, I.A.R. Braşov, Romaero, Şantierul Naval 2 Mai. În urma înfiinţării Departamentului pentru Energie, condus de ministrul delegat Constantin Niţă, companiile din zona energetică au fost transferate către acest departament. Dintre aceste companii, unele ar urma să fie privatizate sau listate pe piaţa de capital. Printre companiile care ar trebui privatizate în acest an se numără Cupru Min, Oltchim, Complexul Energetic Oltenia, Electrica, Complexul Energetic Hunedoara. Guvernul a promis că va lista la bursă pachete minoritare din Hidroelectrica (10%), Romgaz (10%), Transgaz (15%) şi Nuclearelectrica (10%).

Ce mai conţine scrisoarea?

Angajamentele conţin şi prevederi controversate precum o posibilă majorare a CAS, aplicabilă în cazul PFA, contractelor de drepturi de autor, ipoteză respinsă însă de ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu. Guvernul Victor Ponta s-a angajat că va aplica CASS (contribuţii de sănătate) la veniturile din chirii, va limita cheltuielile cu asistenţa medicală în spitale şi că va realiza noi liste de medicamente compensate. Toate aceste prevederi nu sunt certe deoarece practica relaţiilor cu F.M.I. presupune dezvăluirea obligaţiilor luate de România de-abia după ce ele au fost asumate în faţa instituţiei internaţionale.

 

Cele mai citite

ANAF intensifică acțiunile de verificare a persoanelor fizice cu averi mari

Agenția Națională de Administrare Financiară (ANAF) a accelerat puternic, anul trecut, verificările persoanelor fizice cu averi mari, potrivit Profit.ro. Numărul de controale finalizate, numărul de decizii...

Tandemul militar Covaliu-Boroi a „tocat” și „îngropat”, în 7 ani, peste 145.000.000 de euro de la COSR

De aproape opt ani de zile, Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) este feuda tandemului militar-comisar șef de poliție Mihai Covaliu-președinte și colonelul...

Se redeschide circulația pe Transalpina. Anunțul directorului general al CNAIR

Directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol, a anunțat că circulația rutieră pe Transalpina se va redeschide începând...
Ultima oră
Pe aceeași temă