26.8 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăArest la domiciliu pentru 30 de zile în cazul lui Carmen Palade

Arest la domiciliu pentru 30 de zile în cazul lui Carmen Palade

UPDATE:  Instanţa a respins cererea procurorilor de la Parchetul Capitalei privind arestarea preventivă a lui Carmen Adamescu, însă a hotărât ca ea să stea în arest la domiciliu.

Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată cu apel.

Carmen Adamescu a fost reţinută miercuri, pentru 24 de ore, în dosarul în care poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IGPR au efectuat percheziţii la locuinţele mai multor persoane bănuite de cauzarea unui prejudiciu de 43.000.000 de lei prin delapidare şi evaziune fiscală. Ea a fost audiată mai multe ore de ofiţerul de caz, însă nu a colaborat cu anchetatorii, după cum precizau surse judiciare. De asemenea, ea nu a dorit să dea declaraţii scrise în acest dosar.

Până la acest moment, magistrații nu au stabilit ora la care se va judeca cererea procurorilor. Surse judiciare au declarat că fosta soție a lui Dan Adamescu a refuzat să dea declarații scrise.

Polițiști din Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice a IGPR, coordonați de procurori, au efectuat, ieri, șapte percheziții domiciliare în București, într-un dosar care cuprinde acuzații de delapidare şi evaziune fiscală.

Principalul suspect din acest dosar, cu un prejudiciu estimat la 43 de milioane de lei (aproape zece milioane de euro), este Carmen Palade – fosta soție a omului de afaceri Dan Grigore Adamescu. Ieri după-amiază, după ce a fost audiată, Carmen Palade a fost reținută preventiv.

Ieri au fost percheziționate locuința lui Carmen Palade și locuințele unor persoane cu funcții de conducere în firme controlate de Carmen Palade.

Potrivit unui comunicat transmis, ieri, de IGPR, ”la data de 10 octombrie a.c., poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pun în aplicare 7 mandate de percheziţie domiciliară în municipiul Bucureşti, într-un dosar privind săvârşirea infracţiunilor de delapidare şi evaziune fiscală“.

 

Oameni cu funcții de conducere și-au însușit ilegal trei milioane de lei

Tot potrivit comunicatului de ieri al Poliției Române, „din cercetări a reieşit că persoanele bănuite, în virtutea funcţiilor de conducere deţinute în cadrul unei societăţi comerciale având ca obiect principal de activitate «închirierea şi subînchirierea bunurilor proprii», ar fi încheiat mai multe contracte de management, respectiv de prestări servicii, prelungite sau modificate prin acte adiţionale succesive, cu alte societăţi comerciale controlate direct sau prin intermediari.

 În baza acestor contracte s-ar fi efectuat plăţi cu consecinţa prejudicierii societăţii, prin delapidarea acesteia cu sumele plătite în baza facturilor fictive emise de firmele controlate. De asemenea, persoane cu funcţii de conducere în cadrul societăţii prejudiciate sunt bănuite că şi-ar fi însuşit ilegal aproximativ 3.000.000 de lei, bani ridicaţi în numerar din casieria societăţii sau din cont, cu titlul de «avans spre decontare», dar nereturnaţi. Verificările sunt continuate inclusiv în vederea determinării unui posibil prejudiciu adus bugetului statului, urmare a operaţiunilor economice fictive. Persoanele implicate vor fi conduse, pentru audieri, la sediul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice”.

Acest lucru s-a și întâmplat, una dintre persoanele audiate, ieri, la sediul IGPR fiind Carmen Palade.

Surse judiciare au precizat că unul dintre denunţătorii activităţilor ilicite şi contractelor fictive derulate de firmele controlate de Carmen Palade (fostă Adamescu) a fost fiul ei vitreg, Alexander Adamescu. Ulterior, pentru aceleași fapte, a depus plângere şi Unirea Shopping Center, cele două denunţuri fiind reunite în cadrul unui singur dosar penal.

 

50.000 de euro pe lună pentru management defectuos

Dan Adamescu, unul dintre cei mai discreți oameni de afaceri români, a încetat din viaţă la 24 ianuarie 2017, la vârsta de 68 de ani. Una dintre cele mai profitabile firme ale lui Dan Adamescu a fost Unirea Shopping Center – societate care deține două centre comerciale, unul în centrul Bucureștiului, celălalt în Brașov.

După decesul omului de afaceri, funcția de președinte al Consiliului de Administrație / director general al firmei Unirea Shopping Center a fost asigurată de Carmen Palade. Potrivit unor informații furnizate de mass-media, Carmen Palade externalizase funcţia de director general și își stabilise o sumă de 50.000 de euro lunar în schimbul faptului că asigura managementul societății.

În acea perioadă, acționarul majoritar al Unirea Shopping Center, compania The Nova Group, semnala că președintele Consiliului de Administratie, Carmen Palade (fostă Adamescu), refuza în mod deliberat să convoace Adunarea Generală a Acționarilor și să publice rezultatele financiare ale societății.

La rândul ei, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a sancționat-o pe Carmen Palade pentru netransmiterea raportului financiar anual al companiei pe care o conducea. În plus, prin decizia ASF nr. 33/12.01.2017, s-a instituit în sarcina Consiliului de Administraţie condus de Carmen Palade obligaţia de a întreprinde, în regim de urgenţă, toate demersurile necesare respectării cerinţelor legale de transparenţă în ceea ce priveşte transmiterea raportului anual al societății.

La data de 1 septembrie 2017, Carmen Palade a fost revocată din fruntea firmei Unirea Shopping Center. Conducerea societății Unirea Shopping Center a fost preluată, în acel moment, de Alexander Adamescu, fiul lui Dan Adamescu. În septembrie 2017, un audit intern realizat de „The Nova Group Investments“ BV (TNG), companie care deţine 74% din acţiunile Unirea Shopping Center, a demonstrat managementul defectuos asigurat de Carmen Palade.

„Peste 3 milioane lei a scos fostul director general printr-un cont de avansuri nejustificate, în timpul mandatului ei. Sumele sunt retrase inclusiv în 2015, 2016 şi 2017, adică după ce Carmen Palade intentează divorţul de Dan Adamescu, invocând ca motiv ancheta DNA asupra acestuia, care îi afecta imaginea. Mai mult, pe 23 ianuarie, cu o zi înainte de moartea omului de afaceri, Carmen Palade scoate 9.750 lei, iar pe 25 ianuarie – la o zi după ce Dan Adamescu moare pe patul de spital – aceasta mai scoate 4.817 lei“, au anunțat, în septembrie 2017, reprezentanții TNG.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă

1 COMENTARIU