2.3 C
Bucharest
Wednesday, 29 November 2023
HomeInvestigații România LiberăAgricultorii europeni vor putea primi subventiile pentru 2010 incepand din octombrie

Agricultorii europeni vor putea primi subventiile pentru 2010 incepand din octombrie

Vesti bune pentru agricultorii romani! Comisia Europeana a acordat luni seara ajutoare financiare limitate sectorului lactatelor, pentru a incerca sa calmeze nemultumirea producatorilor care au manifestat in mai multe tari, dar refuza sa isi revizuiasca politica in ceea ce priveste cotele de productie, transmite AFP, citata de Newsin.

Agricultorii europeni, incepand cu producatorii de lapte, vor beneficia de plati anticipate ale subventiilor europene "din cauza gravelor lor probleme de lichiditati, provocate de preturile mici si costurile ridicate", a anuntat comiarul pentru agricultura Marianne Fischer Boel. Producatorii vor putea sa primeasca pana la 70% din ajutoarele pentru productie la care au dreptul pentru 2010 incepand din 16 octombrie 2009, a precizat ea in cadrul unei reuniuni cu ministrii agriculturii din UE.
Ministrul german Ilse Aigner considera masura "un semnal foarte bun". Colegul sau francez Michel Barnier, care conduce campania pentru alegerile europene din tara sa si constata ca este perturbata de polemica legata de pretul laptelui, s-a aratat mai putin entuziast. El a vorbit despre "un prim pas care nu este la inaltimea dificultatilor si nici mizei filierei europene pe termen scurt".

Comisarul european s-a declarat de asemenea pregatita sa prelungeasca plata ajutoarelor  pentru stocarea untului de catre exploatatorii care nu reusesc sa il vanda si sa analizeze alte mecanisme de sustinere a preturilor.
Concesiile tehnice raman insa foarte indepartate de regandirea modului european de gestionare a sectorului laptelui, ceruta luni in strada de miile de producatori, pentru a determina cresterea preturilor. In Franta, circa 12.600 de producatori au blocat accesul in 92 de laptarii, potrivit celui mai mare sindicat agricol din tara, FNSEA. In Germania, 6.500 de agricultori potrivit organizatorilor si 3.000 potrivit politiei, au manifestat in centrul Berlinului. Guvernul a anuntat dupa aceea scaderea taxelor pe combustibilul agricol.

La Bruxelles, circa 900 de agricultori europeni potrivit politiei, dar 2.000 potrivit iorganizatorilor, s-au adunat cu tractoare si vaci in fata cladirii unde avea loc reuniunea ministrilor europeni, dupa ce fortasera un baraj al politiei.
"Prioritatea astazi este sa scadem cotele de lapte cu cel putin 5%", a declarat pentru AFP unul dintre organizatori, Erwin Schöpges, de la sindicatul european al producatorilor de lapte, European Milk Board (EMB). "Multi dintre producatori nu mai rezista cu preturile actuale", a adaugat el.

Revendicarea a fost reluata la reuniunea ministeriala de Franta, Germania si Austria, care vad in cresterea cotelor (plafoane de productie) decisa de UE unul dintre motivele supraproductiei actuale si scaderii preturilor. De doi ani, cotele de lapte cresc progresiv, iar in 2015 este prevazuta disparitia lor.
"Nu ma resemnez cu ideea disparitiei cotelor de lapte, fara sa fi gasit un alt sistem de gestionare a productiei", a spus ministrul francez al agriculturii. Aceasta pozitie nu este insa impartasita de majoritatea tarilor UE.

Comisia Europeana, sustinuta de tari ca Spania si Italia, refuza sa revina asupra acestei decizii. "Nu cresterea cotelor este la originea acesteo situatii dificile prin care trecem", a ci scaderea cererii mondiale din cauza crizei, a argumentat Fischer Boel.

In Romania, vanzarile de lapte au scazut cu 30% in primele trei luni din 2009, a anuntat ministrul agriculturii Ilie Sarbu.

Cele mai citite

Google va începe să elimine conturile inactive

La sfârșitul acestei săptămâni, Google va începe să șteargă conturile care au fost inactive timp de cel puțin doi ani, în conformitate cu noile...

Sfântul Andrei. Aproximativ 1 milion de români îşi serbează ziua

În jur de 960.000 de persoane cu numele de Andrei sau Andreea, și derivatele acestora, își sărbătoresc ziua joi, cu ocazia Sfântului Apostol Andrei. Conform...

Îngrijorări tot mai mari legate de Papa Francisc care nu mai merge la COP28 privind clima de la Dubai

Papa Francisc și-a anulat călătoria planificată la reuniunea COP28 privind clima de la Dubai din cauza efectelor gripei și a unei inflamații pulmonare, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă