16.1 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăAcord pentru eliminarea tarifelor de import pentru produsele tehnologice

Acord pentru eliminarea tarifelor de import pentru produsele tehnologice

Reprezentanții celor 80 de state membre ale Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) au ajuns la un acord preliminar pentru eliminarea unor tarife din comerțul cu produse din industria tehnologiei, care ar putea contribui cu 190 miliarde dolari la PIB-ul mondial.

Producători precum Intel, Samsung Electronics, Sandisk și Texas Instruments vor beneficia de eliminarea tarifelor pentru circa 250 de produse. Cele 80 de state membre ale WTC participante la negocieri asigură aproximativ 97% din comerțul mondial cu produse IT, evaluat la 1.000 de miliarde dolari. Acordul a avut loc la o întâlnire a ambasadorilor statelor membre ale OMC organizată de ambasada Uniunii Europene din Geneva, relatează Bloomberg, conform Mediafax. „Sunt foarte optimist că acordul final va fi realizat până la sfârșitul săptămânii viitoare“, a scris pe Twitter Roberto Azevedo, director general al OMC.

Biroul reprezentantului pentru Comerț al Statelor Unite (USTR) a salutat progresul major al negocierilor. “Acordul va deschide piețele externe pentru unele dintre cele mai competitive companii americane. Avem încredere că toate părțile vor aproba oficial participarea, care ar fi primul acord major de eliminare a tarifelor din ultimii 18 ani“, se arată într-un comunicat al USTR. În întâlnirile care au început pe 14 iulie, negociatorii au discutat despre diverse tarife, în special cele pentru ecranele LCD, care au fost contestate în principal de Taiwan și China, și o solicitare a UE privind radiourile auto. Negociatorii Coreii de Sud au renunțat la opoziția pentru un acord extins, iar membrii au convenit analizarea unei liste preliminare de produse. Tarifele pentru semiconductori, echipamentele imagistice cu rezonanță magnetică, dispozitivele pentru poziționare globală, cartușele pentru imprimante și consolele de jocuri și pentru alte produse vor fi eliminate complet.

Lista de produse va fi analizată de miniștrii Comerțului din statele membre ale OMC.

Aprobarea listei ar putea avea o contribuție de 190 miliarde dolari la PIB-ul mondial și ar susține 60.000 de locuri de muncă în Statele Unite.

Acordul prevede eliminarea de către statele participante a tarifelor de import pentru produsele tehnologice, iar în septembrie vor începe negocieri pentru programarea aplicării treptate a măsurii.

Acest fapt va permite țărilor să reducă treptat tarifele pentru anumite produse, considerate prea importante de către unii semnatari. Oficiali din industria americană a tehnologiei speră că acordul va putea intra în vigoare cel mai devreme în iulie 2016.   

Cele mai citite

Cetățenii UE consideră dezastrele naturale o amenințare mai mare decât un eventual război

Cetățenii din mai multe țări membre UE consideră că dezastrele naturale legate de climă reprezintă o amenințare mai mare decât un eventual război. Acest punct...

Judecătorul care a cerut azil politic în Belarus. “Aici este un preşedinte foarte înţelept”

Un judecător polonez a cerut azi politic în Belarus, în contextulrelațiilor tensionate dintre Polonia și Belarus. El susține că acolo se află"un preşedinte foarte...

VIDEO. Limitator inteligent de viteză montat la Snagov

La Snagov s-a montat primul limitator de viteză inteligent din România, ce îi oprește numai pe șoferii care încalcă limita de viteză din zonă. Un...
Ultima oră
Pe aceeași temă