11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăA treia promisiune de reducere a cotei de contribuţii sociale

A treia promisiune de reducere a cotei de contribuţii sociale

Pentru a treia oară în decurs de un an, Guvernul analizează o posibilă reducere a contribuţiilor de asigurări sociale într-o marjă cuprinsă între 3-5%.

De data aceasta, potrivit primului minstru Traian Ungureanu, se are în vedere scăderea CAS-ului, “sigur pentru angajaţi, poate şi pentru angajatori”, dacă situaţia economică va favoriza aplicarea unei astfel de măsuri.

„Am în vedere scăderea CAS, sigur pentru angajaţi, poate şi pentru angajatori, într-o marjă de 3 până la 5%, în funcţie de capacitatea noastră de a ne permite aşa ceva, care ţine de felul în care există bani la buget, şi externă, în funcţie de condiţiile de mediu economic şi financiar”, a declarat premierul.

Amânări succesive

La începutul anului trecut, fostul prim-ministru Emil Boc anunţa că pentru semestrul al doilea din 2011 va avea loc o reducere a cotei de contribuţii pentru angajatori.

În primele zile ale lunii august 2011, guvernanţii lasă din nou să se înţeleagă că uşoara detensionarea a finanţelor publice permite guvernului să mărească salariile bugetarilor chiar şi până la nivelul dinaintea tăierilor din iulie 2010, iar ca alternativă s-a discutat de micşorarea impozitarea muncii chiar şi până sub nivelul dinaintea majorării CAS, operată în februarie 2009.

Tot în luna august 2011, la doar câteva zile de anunţul intenţiei de micşorare a CAS se revine prin voce ministrului Muncii de atunci, Gheorghe Ialomiţeanu care susţinea că Guvernul a decis să amâne reducerea contribuţiilor sociale pentru angajatori până la “momentul optim”, deoarece în situaţia economică actuală nu îşi permite să adope o asemenea măsură.

Reprezentanţii mediului de afaceri spun că amânarea deciziei de reducere a CAS-ului întârzie crearea de noi locuri de muncă şi stimulează munca la negru.

Cum pot creşte salariile

„Noi am solicitat reducerea CAS penru angajatori. Considerăm un patron serios este interesat să crească salariul lucrătorului dacă i se mai reduce din povara fiscală. Însă şi intenţia primului -ministru de a reduce CAS-ul în primul rând la angajaţi este o măsură bună, creşte salariul net.

După trei ani de promisiuni, suntem în situaţia în care acceptăm că orice variantă e bună, dar să se pună în practică”, a declarat Cristian Pârvan, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Liderii confederaţiilor sindicale consideră de asemenea că relaxarea fiscală ar putea fi şi în beneficiul patronilor şi al angajaţilor.

„Noi am propus reducerea fiscalităţii atât pentru angajat, cât şi pentru patron cu aplicarea simultană a majorării salariului minim. Astfel, nu va exista presiune pe bugetul asigurărilor, nu va implica un efort pentru angajatori iar angajaţii vor avea un salariu net mai mare”, a precizat Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical.

Cele mai citite

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă