20 C
București
joi, 23 mai 2024

13, cu noroc, pe aur

» Diferenta dintre minimul si maximul cotatiei contractelor SIBGOLD scadente in martie pe bursa de la Sibiu a fost de peste 13% in ianuarie.

» Totusi, tranzactiile raman in continuare putine – in cel mai bun caz 20, poate 30 intr-o zi buna, iar volumele foarte modeste.

Cum pot investi in aur? Poate v-ati pus intrebarea asta daca ati citit in ziar ori ati auzit la stiri ca preturile au doborat noi maxime istorice de la inceputul acestui an. Se poate, dar nu e simplu… De fapt, ceea ce puteti cumpara – ca instrument financiar, nu bijuterii luate din magazinele specializate – sunt contractele la termen. Din toamna anului trecut, Bursa de la Sibiu a scos pe piata contractul SIBGOLD cu patru scadente (3, 6, 9 si 12 luni) dintre care insa doar una este cat de cat lichida, cea pe martie.

Spuneam ca nu e chiar simplu si de aceea le-as recomanda sa incerce doar acelora care au experienta pe bursa de valori si, fie lucreaza deja cu un broker, fie sunt ceea ce se numeste webtraderi, adica fac ei insisi tranzactii cu ajutorul unei platforme on-line. Ar trebui sa stapaniti si notiuni de tranzactionare pe pietele la termen si sa va amintiti ca riscurile sunt ridicate. Puteti castiga, dar la fel de bine puteti pierde, mai usor decat pe piata spot.
Daca indepliniti aceste conditii si aveti stomac pentru risc, puteti cere brokerului sau firmei de brokeraj la care aveti contul sa va deschida si un cont la Sibiu. De regula, va trebui sa transferati o suma minima de cateva zeci de milioane de lei in noul cont, ca sa puteti incepe tranzactiile. De pilda, Intercapital cere clientilor minimum 7500 de lei. Suma va permite sa achitati marjele – pentru ca e vorba de tranzactii in marja –, comisioanele si, atunci cand e cazul, apelurile in marja.

Apetitul investitorilor in aur de pe bursa de la Sibiu a crescut in ianuarie, pe fondul unor noi maxime istorice atinse pe piata internationala. Temerile privind iminenta unei recesiuni in economia americana, recenta reducere a dobanzii de referinta la dolar si turbulentele de pe pietele de capital au determinat investitorii sa caute tot mai mult plasamentele in aur, marfa-cliseu pentru perioadele nesigure.   
Efect similar si pe bursa sibiana, unde numarul pozitiilor deschise pe aur a crescut de la 38 in prima zi de tranzactionare a lunii ianuarie, la 254 de pozitii, pe 30 ianuarie. La Sibiu, cotatia contractului SIBGOLD cu scadenta in martie era, pe 3 ianuarie, 844 de dolari la deschidere si 819 la inchidere. In prima zi a lui 2008, s-au tranzactionat 20 de contracte, iar variatia de pret din timpul sedintei a ramas inca cea mai mare de la inceputul acestui an: 3,4%. In zilele urmatoare, cotatiile de la Sibiu au urmarit trendul crescator din piata internationala. Cea mai mare crestere a lunii a fost pe 9 ianuarie, cand cotatiile au inchis cu 4,12% in plus fata de sedinta precedenta, dar pe un volum derizoriu: doar patru contracte in tot atatea tranzactii. O corectie usoara, la jumatatea lunii, a pregatit un nou raliu, iar spre final cotatiile au atins maximul din aceasta perioada: 923 de dolari, pretul de inchidere de marti, 29 ianuarie.
Totusi, tranzactiile raman in continuare putine – in cel mai bun caz 20, poate 30 intr-o zi buna, iar volumele foarte modeste. Lichiditatea a fost ceva mai mare in 15 si 25 ianuarie, zile in care volumele au ajuns la 60 de contracte, in fiecare dintre cele doua zile, peste 40 cat a fost media in prima luna din acest an. Au fost insa si zile in care abia daca s-au tranzactionat 4-6 contracte.

Cele mai citite

SUA vor lua măsuri după ce Georgia a adoptat legea controversată privind “influenţa străină”

Statele Unite(SUA) examinează "măsuri" de retorsiune după ce Georgia a votat o lege controversată privind "influenţa străină", a afirmat miercuri şeful diplomaţiei americane, Antony...

Săraci deși muncesc. Lucrătorii din România continuă să aibă cel mai mare risc de sărăcie din UE

România are cea mai mare rată a sărăciei în muncă din rândul statelor Uniunii Europene. Deși muncesc, românii prezintă un risc mai mare de...

Indemnizațiile pentru adulții și copiii cu handicap grav cresc din iunie

Creșterile vor ajunge la beneficiari odată cu plățile pentru luna iunie. Guvernul era obligat să acorde această creștere având în vedere că trebuie să...
Ultima oră
Pe aceeași temă