5.5 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăInternaționalViktor Orban, criticat pentru deplasări cu un avion de lux pe banii...

Viktor Orban, criticat pentru deplasări cu un avion de lux pe banii unui afacerist maghiar

Potrivit site-ului de investigaţii Atlatszo.hu, liderul ungar a călătorit cel puţin de trei ori cu un jet privat de tipul Bombardier Global 6000 pentru a se deplasa în Rusia şi a asista la meciuri de la Mondial, şi apoi în Bulgaria pentru a vedea un meci al echipei ungare Vidi (fostă Videoton) în luna iulie. Ora de zbor a fost evaluată între 5.000 şi 10.000 de euro de către acest site.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Bertalan Havasi, a confirmat că Orban asistă cu regularitate la meciuri de fotbal la invitaţia omului de afaceri ungar Istvan Garancsi, subliniind că mijloacele de deplasare puse la dispoziţia acestuia nu-l costă „nici măcar un forint” pe contribuabil, relatează Agerpres.

Activităţile lui Istvan Garancsi, care s-a îmbogăţit în special obţinând contracte publice, au determinat totuşi partidul de opoziţie Dialog să vorbească despre suspiciuni de „corupţie”. Această formaţiune a anunţat depunerea unei plângeri şi a solicitat înfiinţarea unei comisii de anchetă parlamentară privind interesele financiare ale lui Viktor Orban.

Mâna dreaptă a liderului conservator reales pentru un al treilea mandat în aprilie, Gergely Gulyas, a respins joi aceste acuzaţii, calificându-le în faţa presei drept „calomnii” difuzate în perspectiva alegerilor europene din luna mai.

Considerat un prieten apropiat al lui Orban şi proprietar al mai multor companii, Garancsi, în vârstă de 52 de ani, a cumpărat în 2017 clubul Videoton, aflat atunci în dificultate. Este echipa favorită a liderului ungar, aflată în oraşul său natal Szekesfehervar, în apropiere de Budapesta.

Parlamentul European a declanşat la 12 septembrie o procedură care poate duce la adoptarea de sancţiuni împotriva Ungariei pentru nerespectarea valorilor UE. Printre motivele evocate se află „nereguli grave” şi „conflicte de interese” în atribuirea de contracte publice.

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă