20.8 C
Bucharest
Monday, 2 October 2023
HomeInternaționalVideo Turbulențe în nordul Kosovo, un soldat NATO rănit

Video Turbulențe în nordul Kosovo, un soldat NATO rănit

Trupele NATO au format cordoane de securitate în Kosovo, în timpul protestelor cetățenilor sârbi

Soldații au blocat patru primării pentru a împinge înapoi manifestanții care protestează împotriva preluării mandatelor de către primarii etnici albanezi din nordul Kosovo unde există o majoritate sârbă.

Confruntările au izbucnit luni în Zvecan, unul dintre orașele din nordul Kosovo, unde poliția de stat – formată în întregime din etnici albanezi după ce toți sârbii au părăsit forța anul trecut – a pulverizat gaz cu piper pentru a respinge o mulțime de sârbi care au încercat să forțeze intrarea în clădirea primăriei, au spus martorii.

Protestatarii sârbi au aruncat cu gaze lacrimogene și grenade paralizante asupra soldaților NATO și au vopsit cu spray vehiculele NATO cu litera „Z”, referindu-se la un semn rusesc folosit în războiul din Ucraina, potrivit Reuters.

În Leposavic, aproape de granița cu Serbia, trupele americane de menținere a păcii în echipament anti-revoltă au plasat sârmă ghimpată în jurul clădirii municipalității pentru a o proteja de sute de sârbi furioși care se adunau în apropiere.

Mai târziu în cursul zilei, protestatarii au lovit cu ouă o mașină parcată în apropiere, aparținând noului primar.

Președintele Aleksandar Vucic, care este comandantul șef al Forțelor Armate Sârbe, a ridicat pregătirea armatei pentru luptă la cel mai înalt nivel, a declarat reporterilor ministrul Apărării, Milos Vucevic.

„Aceasta implică că imediat înainte de ora 14:00 (12:00 GMT), șeful Statului Major al Forțelor Armate Sârbe a emis instrucțiuni suplimentare pentru desfășurarea unităților armatei în poziții specifice, desemnate”, a spus Vucevic, fără a detalia.

KFOR, sau Kosovo Force, a declarat că „misiunea KFOR condusă de NATO și-a sporit prezența în patru municipalități din nordul Kosovo, în urma ultimelor evoluții din zonă”.

„În conformitate cu mandatul său, KFOR este pregătită să ia toate măsurile necesare pentru a asigura un mediu sigur într-o manieră neutră și imparțială”, a spus acesta, adăugând că comandantul KFOR a fost în strâns contact cu agențiile de securitate din Kosovo și Serbia.

Forțele de menținere a păcii au acționat și pentru a proteja primăriile din Zubin Potok și Mitrovica de Nord de posibile amenințări.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Război în Ucraina – Ziua 585 – O dronă ucraineană a rănit o persoană și a deteriorat o clădire în regiunea Briansk

UPDATE 7:00 - Un atac cu dronă din partea Ucrainei, care a avut loc sâmbătă în regiunea Briansk din sudul Rusiei, a rănit...

WhatsApp nu va mai funcționa pe anumite telefoane – Verifică lista

WhatsApp, una dintre cele mai populare aplicații de mesagerie din lume, face periodic actualizări pentru a îmbunătăți securitatea și funcționalitățile sale. Odată cu aceste...
00:01:27

VIDEO. Momentul în care explodează bomba la o clădire guvernamentală din Turcia

Guvernul turc a declarat că doi teroriști au comis un atac cu bombă în fața clădirilor Ministerului de Interne din Ankara, adăugând că unul...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies