14.8 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăInternaționalVIDEO: Când va testa Coreea de Nord o armă nucleară

VIDEO: Când va testa Coreea de Nord o armă nucleară

Recenta serie de lansări de rachete efectuate de Coreea de Nord a ridicat așteptările că aceasta ar putea testa în curând un dispozitiv nuclear pentru prima dată din 2017. Dar când s-ar putea întâmpla acest lucru?

Când va testa Coreea de Nord o armă nucleară?

O avalanșă de lansări de rachete în acest an a sporit așteptările că Pyongyang ar putea organiza cel de-al șaptelea test cu arme nucleare.

Se pare că pregătirile tehnice au fost finalizate în tunelurile subterane de la situl de testare nucleară Punggye-ri, care a fost închis din 2018.

Problema momentului – spun oficialii sud-coreeni – se află acum în mâinile liderului Kim Jong Un.

Legislatorii sud-coreeni – informați de spioni luna trecută – spun că o posibilă fereastră de testare ar putea fi între congresul Partidului Comunist Chinez, care începe pe 16 octombrie, și alegerile de la mijlocul mandatului din SUA din 7 noiembrie.

Alte considerente care ar putea ghida gândirea lui Kim sunt situația COVID-19 din țară, sărbătorile locale…schimbarea evenimentelor din războiul din Ucraina… sau semnalele primite de la partenerii din China și Rusia.

Analiștii spun că Pyongyang ar putea pivota spre dezvoltarea unor bombe nucleare tactice mai mici pe rachete cu rază scurtă de acțiune – pentru câmpurile de luptă, nu pentru orașe.

“Cred că motivul pentru care încearcă să efectueze cel de-al șaptelea test nuclear este că vor să arate încrederea că pot miniaturiza arme nucleare și le pot încărca pe rachete.”

Fabricarea unor focoase mai mici este, de asemenea, un avantaj pentru rachetele balistice intercontinentale sau ICBM ale Coreei de Nord. Montarea mai multor focoase în interiorul unei singure rachete, le permite să lovească mai multe ținte deodată și să deruteze apărarea aeriană.

Coreea de Nord își extinde arsenalul de rachete, iar acestea sunt mai greu de interceptat sau de detectat.

Analiștii spun că statul a testat cu succes rachete lansate de pe barje scufundate în rezervoare.

De asemenea, are un nou sistem de lansare bazat pe trenuri, care arată în mod inofensiv ca un vagon de pasageri atunci când nu este montat.

Țara izolată a susținut în această săptămână, că recentele teste cu rachete cu rază scurtă de acțiune au făcut parte din antrenamentele pentru a distruge ținte militare sud-coreene cu focoase nucleare, ridicând tensiunile din peninsulă la niveluri nemaiîntâlnite de la ultimul test nuclear al Pyongyangului, în 2017.

Toate acestea indică faptul că Kim vrea să își legitimeze programul de înarmare și să pună presiune asupra Washingtonului, când acesta este ocupat cu războiul din Ucraina și cu alte crize.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Un nou pod rutier între România și Ucraina, pe ordinea de zi a Guvernului

Guvernul Marcel Ciolacu ar putea aproba, în şedinţa de azi, un acord cu Guvernul Ucrainei privind construcţia podului rutier de frontieră peste râul Tisa,...

Cutremur în Serbia, la granița cu România

Un cutremur cu magnitudinea 4,4 s-a produs în această dimineaţă, la ora locală 8:42, în Serbia, la graniţa cu România, potrivit informaţiilor publicate de...

Un nou pod rutier între România și Ucraina, pe ordinea de zi a Guvernului

Guvernul Marcel Ciolacu ar putea aproba, în şedinţa de azi, un acord cu Guvernul Ucrainei privind construcţia podului rutier de frontieră peste râul Tisa,...
Ultima oră
Pe aceeași temă