Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto Arhiva

Varşovia ia în considerare participarea la finanţarea prezenţei militare americane

Polonia ia în calcul varianta participării la finanţarea unei prezenţe sporite a forţelor americane pe teritoriul său, a declarat marţi un înalt responsabil polonez la televiziunea privată Polsat, potrivit France Presse.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 29.05.2018 - 14:43

Pawel Soloch, şeful Biroului pentru securitate naţională de pe lângă preşedinţia poloneză, a comentat astfel un document neoficial atribuit Ministerului Apărării polonez, potrivit căruia Polonia ar putea să aloce între 1,5 şi 2 miliarde de dolari cu scopul de a contribui la cheltuielile necesare staţionării unei unităţi de blindate americane.

Solicitat de AFP, Ministerul Apărării de la Varşovia s-a abţinut de la orice fel de comentariu cu privire la acest document publicat de portalul Onet.pl.

Nu este o 'ştire falsă' ('fake news'), a spus Soloch, a cărui declaraţie a fost postată marţi pe site-ul web Polsat News.

Potrivit lui, documentul respectiv reflectă o 'acţiune pozitivă a Ministerului Apărării, derulată de ceva timp' şi ar trebui considerată 'drept un demers publicitar'.

Dar, 'pentru moment, acesta nu duce la nicio urmare concretă', a precizat oficialul polonez.

Informaţia apărută în mass-media despre această 'iniţiativă' a suscitat încă de luni o reacţie a Moscovei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat presei că 'expansiunea progresivă a structurilor militare ale NATO în direcţia frontierelor noastre (...) nu contribuie în niciun fel la securitatea şi stabilitatea pe continent' şi duce la 'măsuri de ripostă din partea Rusiei pentru a reechilibra paritatea de fiecare dată când ea este încălcată'.

Peskov a precizat că astfel de decizii ţin de suveranitatea fiecărei ţări, dar 'consecinţele pentru atmosfera de securitate pe continent sunt evidente'.

Potrivit documentului publicat de Onet.pl, fondurile poloneze vor fi folosite pentru îmbunătăţirea infrastructurii destinate să adăpostească soldaţi americani şi ar putea servi de asemenea populaţiei locale.

'Da, suntem interesaţi de o prezenţă crescută a forţelor americane în ţara noastră şi vom prezenta - inclusiv unor organizaţii precum think tanks - opţiunile pe care le putem oferi dacă astfel de decizii (pentru a trimite mai multe trupe) vor fi adoptate', a explicat Soloch.

Elemente ale unei brigăzi blindate americane au fost desfăşurate în Polonia cu titlu temporar în ianuarie 2017, ca parte a măsurilor de reasigurare a ţărilor din regiune în faţa Rusiei tot mai revanşarde.Polonia găzduieşte de asemenea un batalion multinaţional al NATO, sub comandament american, notează AFP.

Comentarii

loading...