13.5 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăInternaționalValentina Lisitsa, „pianista YouTube”, îndrăgostită de Bucureşti

Valentina Lisitsa, „pianista YouTube”, îndrăgostită de Bucureşti

”Abia aştept să mă întorc în România cât de curând”, scrie cunoscuta pianistă americană de origine ucraineană Valentina Lisitsa într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook. Pianista a urcat pe scena Ateneul Român săptămâna trecută. Acesta a fost primul recital al său la Bucureşti şi a făcut parte dintr-un amplu turneu internaţional.

“M-am îndrăgostit de o sală atât de plină de istorie, de căldura românilor şi de o ţară minunată. Abia aştept să mă întorc în România cât de curând!”. Este postarea făcută de cunoscuta pianistă Valentina Lisitsa pe pagina sa de Facebook, la câteva zile după primul său recital susţinut în România, pe scena Ateneului Român.

În faţa unei săli arhipline – printre cei prezenţi s-au numărat personalităţi ale lumii publice precum Dan Matei Agathon şi Ionuţ Popescu -, Valentina Lisitsa a interpretat marţi, 5 noiembrie, de la ora 19.00 trei ore de muzică live, într-un adevărat tur de forţă în termeni de virtuozitate pianistică: din program au făcut parte 6 dintre “Preludiile” de Rahmaninov, 8 dintre “Nocturnele” de Chopin, una dintre cele mai grele şi mai frumoase sonate de Beethoven, celebra „Apassionata”, Sonata Nr.7 în Si Bemol Major, “Stalingrad”, de Prokofiev şi tulburătoarea „Totentanz”, de Liszt.

“Lisitsa construieşte admirabil idee după idee, tratându-le ca pe mutări ale imaginarului joc de şah care îi este atât de drag”, scrie compozitoarea Sabina Ulubeanu despre interpretarea Valentinei Lisitsa.

“Superb, magnific, fabulos!”, “Întâlnirea cu unul dintre cei mai minunaţi magicieni ai pianului”, “O seară în care vraja muzicii mi-a furat şi zâmbete , dar şi lacrimi” au fost câteva dintre reacţiile publicului român la finalul recitalului susţinut Valentina Lisitsa, care a acordat autografe la standul Humanitas din foaierul Ateneului.

Un fenomen al muzicii clasice, pianista Valentina Lisitsa este singura care a a revoluţionat percepţia publicului faţă de muzica clasică prin intermediul tehnologiei: încă din anul 2007 şi-a lansat propriul canal de YouTube unde a încărcat interpretările sale din lucrările marilor compozitori. Graţie puterii de a-şi apropia publicul şi a talentului, astăzi, Valentina Lisitsa este un artist Decca – una dintre cele mai importante case de discuri din lumea muzicii clasice – şi unul dintre puţinii artişti invitaţi la BBC Proms, aflat în topul celor mai prestigioase festivaluri de gen la nivel mondial. La începutul anului 2013, canalul său de YouTube avea 60 de milioane de vizualizări pe canalul de YouTube. Interpretări sale video au o medie 50.000 de vizualizări pe zi, echivalentul unui recital live în faţa unui stadion plin de oameni. Valentina Lisitsa are peste 40.000 de fani pe pagina de Facebook, iar concertul său susţinut pe scena celebrei Royal Albert Hall (Londra) a avut o audienţă de 100.000 de oameni prin live streaming.

Valentina Lisitsa a concertat de-a lungul timpului alături de unele dintre cele mai mari orchestre ale lumii, pe unele dintre cele mai importante scene internaţionale: Carnegie Hall (New York), Royal Albert Hall (Londra), Avery Fisher Hall (New York), Musikverein (Viena).

Pianista s-a născut la Kiev, în Ucraina şi s-a stabilit, din 1991, în Statele Unite ale Americii. A început să cânte la pian de la vârsta de trei ani şi jumătate, urmând apoi cursurile unei şcoli de muzică pentru copii supradotaţi.

 

Cele mai citite

Reuniunea partidelor de extremă dreapta de la Madrid: 9 iunie o zi de eliberare și de speranță

Javier Milei, Giorgia Meloni și Marine Le Pen au participat duminica trecută la reuniunea liderilor de extremă dreapta din europa care a avut loc...

Reuniunea partidelor de extremă dreapta de la Madrid: 9 iunie o zi de eliberare și de speranță

Javier Milei, Giorgia Meloni și Marine Le Pen au participat duminica trecută la reuniunea liderilor de extremă dreapta din europa care a avut loc...

Ciolacu se întoarce cu blugi turcești în coaliție. Cracul mai scurt e pentru PNL

Ilustrație: Marian Avramescu Deoarece, indiferent cât de mult rahat de Buzău ești pregătit să mănânci și să oferi în super anul electoral în curs,...
Ultima oră
Pe aceeași temă