16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalUrsula von der Leyen recunoaște erorile în strategia de vaccinuri Covid a...

Ursula von der Leyen recunoaște erorile în strategia de vaccinuri Covid a UE

Președintele Comisiei Europene a recunoscut greșelile din strategia UE privind vaccinul împotriva coronavirusului, dar a avertizat că eșecul unei abordări colective ar fi putut distruge uniunea, punând marile state membre împotriva celor mai mici.
 
Ursula von der Leyen a declarat Parlamentului European că UE a aprobat prea târziu câteva vaccinuri Covid-19, că au fost prea optimiste în ceea ce privește capacitatea de producție a vaccinurilor și poate prea încrezătoare că dozele vor fi administrate la timp.
 
Ea a adăugat că „s-au făcut greșeli”, lucru pe care l-a regretat profund, când a venit vorba de introducerea restricțiilor la export care au avut implicații negative pentru Irlanda de Nord luna trecută. Măsurile au fost retrase rapid.
 
Șefa Comisiei a cerut însă blocului să rămână cu strategia actuală. „Nici măcar nu-mi pot imagina ce s-ar fi întâmplat dacă o mână de state membre mari s-ar fi repezit la el [vaccin] și toți ceilalți ar fi rămas cu mâinile goale, ce ar fi însemnat pentru piața noastră internă și unitatea Europei”, a spus ea la Bruxelles. „Din punct de vedere economic, ar fi fost o prostie și ar fi fost, cred, sfârșitul comunității noastre”.
 
Von der Leyen și capitalele naționale sunt supuse unei presiuni intense pentru a găsi modalități de accelerare a derulării programului de vaccinare al UE, întrucât un proces de autorizare mai lent și lipsurile de producție lasă în urmă blocul care se află deja în spatele altor economii majore atunci când vine vorba de ritmul imunizării.
 

UE a administrat 3,9 doze de vaccin la 100 de rezidenți, comparativ cu 12,8 în SUA și 19,2 în Marea Britanie, potrivit datelor compilate de Financial Times.
 

,,Nu putem spera să ne împăcăm cu acest lucru decât dacă rămânem împreună – inamicul nostru comun este virusul” – a spus Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

Recunoașterea lui Von der Leyen a erorilor în achiziția de vaccin supravegheată de comisie și desfășurată în colaborare cu statele membre marchează o schimbare de ton față de apărările publice anterioare ale unor oficiali de rang înalt ai UE.
 
Sandra Gallina, directorul general al UE pentru politica în domeniul sănătății și șefa programului de vaccinare de la Bruxelles, a avut săptămâna trecută o apariție sfidătoare în parlament, în timpul căreia a insistat că blocul se află în „liga de top” privind vaccinarea Covid la nivel internațional.
 
Von der Leyen este supusă unui atac deosebit în mass-media din Germania, unde a fost anterior ministru al apărării și unde unii politicieni de seamă pun la îndoială strategia UE privind vaccinul. Markus Söder, premierul bavarez, a declarat în ianuarie că situația este „mai mult decât nesatisfăcătoare” și a întrebat de ce nu au fost plasate mai devreme comenzile de vaccinare.
 
Atacurile de la Berlin subliniază modul în care schema de vaccinare a UE funcționează cel mai bine pentru statele membre mai mici care alcătuiesc majoritatea blocului, dar pot împiedica țările mai mari cu putere financiară să negocieze singure.
 
Lansarea mult mai rapidă a vaccinului de către Marea Britanie, care a părăsit piața unică a UE în urmă cu doar câteva săptămâni și a refuzat să se alăture achiziției de vaccin a blocului, anul trecut, a stârnit nemulțumirea în unele capitale ale statelor membre.
 

Londra s-a înscris cu luni mai devreme decât UE pentru contracte pentru vaccinurile BioNTech / Pfizer și Oxford / AstraZeneca, cele două principale vaccinuri fiind utilizate în Europa.
 
 

UE a avut, de asemenea, o expunere dăunătoare în conflictul cu AstraZeneca după ce compania a dezvăluit că va putea livra doar doze de 40 de milioane către blocul cu o populație de 446 de milioane în primul trimestru al anului, mai degrabă decât cele 100 de milioane sau mai mult pe care UE le aștepta inițial.
 
UE va lansa săptămâna viitoare o nouă agendă pentru a se pregăti pentru noile tulpini de coronavirus și pentru a căuta modalități de accelerare a identificării acestora. Von der Leyen a spus că industria trebuie să se potrivească ritmului de inovație în știința medicală prin creșterea capacității sale de producție.
 
În cadrul unei dezbateri care a urmat, liderii marilor grupări politice au făcut ecou apelurilor de solidaritate ale lui von der Leyen.
 
Manfred Weber, care conduce europarlamentarii în Partidul Popular European de centru-dreapta al lui von der Leyen, a declarat că UE a făcut greșeli, dar a insistat că deciziile importante luate au fost cele corecte. A fost vital să fim clari cu cetățenii UE, a adăugat el, că cererea de vaccinuri a rămas „mult, mult mai mare decât producția – aveam nevoie de timp”.
 
Iratxe García Pérez, președintele grupului S&D de centru stânga, a reamintit necesitatea solidarității, îndemnând deputații să lase deoparte „mesajele de tip Cassandra” și să lucreze împreună. Dacian Cioloș, din grupul Renew Europe, a declarat că UE a avut dreptate să respingă abordarea simplă văzută în țări precum Marea Britanie.
 
Alți europarlamentari au avut cuvinte mai dure pentru von der Leyen. Beata Szydlo, un politician conservator polonez din grupul ECR, s-a plâns de „cuvinte și promisiuni goale”.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

JT Grup Oil anunță lansarea unei oferte publice de vânzare inițială a 10.000.000 acțiuni ordinare noi emise în urma unei operațiuni de majorare a...

JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal privat de produse petroliere din România...

Raed Arafat trimite o echipă de experți la Slănic Prahova în urma surpării de teren

Secretarul de stat Raed Arafat, şeful DSU, a precizat joi că o echipă de experţi urmează să ajungă la Slănic Prahova pentru a evalua...

JT Grup Oil anunță lansarea unei oferte publice de vânzare inițială a 10.000.000 acțiuni ordinare noi emise în urma unei operațiuni de majorare a...

JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal privat de produse petroliere din România...
Ultima oră
Pe aceeași temă