19.6 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăInternaționalUrsul lui Chişu joacă în cinematografele din ţară

Ursul lui Chişu joacă în cinematografele din ţară

Ursul“, un road-movie plasat în România anilor ’90, are astăzi premiera, simultan, în cinematografele din Bucureşti, Arad, Brăila, Braşov, Cluj-Napoca, Bacău, Craiova şi Constanţa.

Pe scurt, ca să facă rost de bani pentru salariile oamenilor care lucrează la circ, directorul Panduru (interpretat de Şerban Pavlu) decide să vândă ursul instituţiei unui vânător german pentru suma de 50.000 de mărci.

Pentru că artiştii de la circ se împotrivesc deciziei directorului, Panduru decide să fure ursul şi să-l vândă, până la urmă, neamţului. Urmează o fugă nebună, plină de aventuri, de recuperare a bătrânului animal.

Dan Chişu declara în cadrul vizionării de presă de acum două zile că filmul a ieşit mai „spumos” decât şi-a propus. Dar nu a fost uşor de realizat.

Cu un buget de aproape 800.000 de euro, filmul a avut „nişte hop-uri îngrozitoare” spune Dan Chişu.

„Pentru că să filmezi cu un animal nu este deloc uşor. Ursul din film este o ursoaică din Cehia. Este antrenată pentru astfel de filmări, doar că nu a putut să filmeze toate scenele din motive de securitate. În foarte multe scene i-am pus botniţă. La post-producţie a trebuit să reconstruim botul animalului şi să scoatem momentele în care ursul avea botniţă”, povesteşte regizorul filmului.

Pe platoul de filmare au existat în permanenţă pompieri, o salvare, pentru că ursul este un animal periculos şi fiind agitat era posibil să aibă reacţii imprevizibile, punând în pericol viaţa celor prezenţi.

 Cum s-a născut ideea filmului

„M-a fascinat întotdeauna că circul este de stat numai în ţările ex-comuniste. Nu există circ de stat în Franţa, Germania. Povestea mi s-a părut foarte interesantă, de abia în 2008 a devenit proiect, deşi ideea o aveam încă din anii ’90”, declară Dan Chişu.

Tot acesta adaugă faptul că filmul este „o poveste banală despre o situaţie banală”. Un ins este pus din motive politice să conducă un circ fără să aibă cunoştinţe de management. Şi atunci se gândeşte să rezolve problema salariilor angajaţilor circului aşa cum ştie.

Personajelor din prim-plan le dau viaţă Şerban Pavlu, Mihai Constantin, Magda Catone, Andreea Gramoşteanu, Cosmin Seleşi, Claudiu Bleonţ şi Gabriel Spahiu.

Greutăţi, greutăţi

Dan Chişu povesteşte că după îndelungi negocieri cu Circul de Stat din Bucureşti, instituţia cerea pentru zilele de filmare mai mult decât putea plăti producătorul. Cerinţa instituţiei le-a dat peste cap planurile, i-a întârziat, dar s-au orientat din mers, s-a construit un circ în două săptămâni. Un actor a renunţat să mai joace, iar data sosirii ursului în România nu a putut fi schimbată pentru că animalul fusese antamat cu luni de zile înainte. Ca urmare, ursul a sosit în primele zile de filmare şi nu la două săptămâni.

„Filmul a avut nişte hop-uri îngrozitoare din momentul în care am avut prima modificare de program. Ce înseamnă să începi ceva într-un anume loc şi să te adaptezi în mers, iar planul de filmare gândit să fie imposibil de respectat. Dacă am fi filmat două săptămâni până la venirea ursului, plus ursul care a stat o săptămână şi dacă am fi filmat secvenţa de final în a treia săptămână de filmare vă asigur că starea generală ar fi fost alta. Disconfortul creat de acest handicap de a filma în a doua- a treia zi de filmare un final de film care se vrea „punch-line-ul” filmului îţi dă o altă stare. Secvenţa care poate da nota sau stilul pe care l-aş fi vrut pentru film este cea din intersecţie. Este un produs care are ritmul lui, dedicat spectatorului, el va decide dacă îi place”, spune Dan Chişu.

Ce spun actorii despre lucrul cu “Ursul”

Magda Catone, care o interpretează pe Cecilia în film, spune că nu i-a fost frică să filmeze cu un urs pentru că a jucat vreo cinci stagiuni la circ, aşa că frica i s-a diminuat:

“Relaţia asta mai veche a mea cu Dan mă face să spun că el m-a ales pe mine pentru acest rol. Am ştiut dintotdeauna că voi juca rolul acesta. Subiectul a fost unul foarte ofertant, nu numai pentru mine, ci şi pentru toţi colegii”.

Claudiu Bleonţ, alias Marcelino, declară că scenariul filmului l-a atras foarte mult:

“Faptul că am avut revelaţia unui final cu stil, cu gust, m-a bucurat. În acelaşi timp m-a bucurat că i-a solicitat colaborarea lui Goran Bregovic, sunt un fan al lui. Şi a ieşit un film într-o cheie faină”.

Şi Şerban Pavlu spune că i-a plăcut mult scenariul, iar la filmări a fost senzaţional!

“Am filmat în mai multe locaţii, Bucureşti la Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor, în pădure lângă Snagov şi pe urmă s-a plecat la Sărata-Monteoru, unde a fost de vis, am stat împreună, oamenii au fost laolaltă, a fost o atmosferă extraordinară”. Totuşi, Şerban recunoaşte că i-a fost foarte frică la un moment dat să colaboreze cu …ursul.

“Între secvenţe îl băgau într-o cuşcă din care se auzeau nişte răgete”, mai adaugă Şerban Pavlu.

Dan Chişu a colaborat şi cu actori “neprofesionişti”, mai precis locuitori de etnie rromă dintr-un sat de lângă Vulcanii Noroioşi. Asemenea unui film de Kusturica, actorii din satul Pâclele dau un aer “exotic”, producţiei.

“Au fost extrem de profesionişti. Chiar şi când nu filmam starea lor era aceeaşi. Colaborau perfect, înţelegeau imediat despre ce e vorba”, spune Dan Chişu.

Cât priveşte muzica filmului, colaborarea cu Goran Bregovic a existat dinainte ca regizorul să se apuce să facă filme.

“I-am propus chestia asta când nu se aştepta ca eu să mă apuc să fac filme. La momentul la care am discutat prima oară cu el a zis da, nici o problemă. Nu mai fac eu muzică de filme de ceva timp, dar dacă faci tu filmul, fac şi eu muzică. S-a trezit în faţa faptului împlinit”, declară Dan Chişu.

Ce urmează?

„Ursul” este al doilea film al lui Dan Chişu după „WebSite Story”.

„Al treilea film al meu este cu totul în altă gamă. Este gata. Am trecut de faza de post-producţie. În acest film mi-am găsit drumul, nu are nici o legătură cu „Ursul”, are ceva din „WebSite Story”, iar proiectul următor care va începe undeva în septembrie va arăta exact drumul pe care vreau să apuc. Nici al treilea film nu reprezintă finalul căutării. Al patrulea mă va reprezenta”, a mai adăugat Dan Chişu.

Pelicula “Ursul” a câştigat, în 2008, finanţare la concursul de scenarii organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei. De asemenea, filmul a fost finanţat prin programul MEDIA al Uniunii Europene. Pe de altă parte, scenariul filmului a câştigat în 2008 “Best Pitch Award” în secţiunea “Connecting Cottbus” din cadrul celei de-a 18-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Cottbus, Germania. Filmul “Ursul” este distribuit de Transilvania Film.

Cele mai citite

Echipă mixtă română de tenis de masă, calificată la Olimpiadă

Perechea română alcătuită din Ovidiu Ionescu şi Bernadette Szocs s-a calificat pentru proba de dublu mixt din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris, a...

Astronauții dezvăluie ce miros unic are spațiul cosmic

După ce se întorc din ieșirile în spațiu astronauții simt în mod regulat un miros unic atunci când își scot căștile, iar colegii lor...

Universitatea Craiova – FCSB 2-0! Oltenii lui Gâlcă au bătut noua campioană

Universitatea Craiova s-a impus cu scorul de 2-0 în fața noii campioane FCSB, pe teren propriu, în etapa cu numărul opt din play-off-ul Ligii...
Ultima oră
Pe aceeași temă