21.9 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăInternaționalUn susținător al lui Trump, cu relații în România, acuză campanii de...

Un susținător al lui Trump, cu relații în România, acuză campanii de „fake news”

“Al-Jazeera, braţul propagandei finanţată de statul Qatar, a publicat ieri o poveste defăimătoare şi complet falsă, pe baza unor documente demonstrabil false. Acest articol este cea mai recentă dovadă a activităţii vătămătoare a Qatarului împotriva mea, ca răspuns la munca pe care o desfăşor pentru a demasca sponsorizarea terorismului de către Qatar şi jocul dublu pe care îl face faţă de Statele Unite”, scrie Broidy pe Facebook.

Omul de afaceri, fost vicepreşedinte al Comitetului de strângere de fonduri pentru victoria candidatului la preşedinţia SUA, Donald Trump, acuză Qatarul că a încercat să acapareze mai multe structuri media pentru a distribui informaţia pe care o cataloghează falsă.

“Nu am avut niciodată vreun contract de consultanţă sau alt tip de contract de afaceri cu VTB Bank, Yuri Soleviev, Investment Capital Ukraine sau cu Quillas Equities. Aceste documente au fost transmise de un „think tank” ucrainean fals, care lucrează în parteneriat cu o agenţie de ştiri ucraineană deţinută de un oligarh ucrainean, care este încă partener de afaceri cu Gazprom şi, astfel, cu Putin – iar oligarhul este legat de o compania fantomă care a plătit sute de mii de dolari anul trecut către unul dintre agenţii străini înregistraţi de Qatar, aici, în Statele Unite. Îi încurajăm pe jurnaliştii credibili şi publicul american să investigheze această legătură cu agenţii străini înregistraţi de Qatar în SUA. Atacul fără precedent, foarte sofisticat al guvernului din Qatar asupra mea, generat de atitudinea mea, implică fabricarea de poveşti false prin care să fiu etichetat drept un „lobbyist” deşi pur şi simplu nu există nici o bază factuală. Materialul calomniator şi ridicol din Al Jazeera de ieri a fost doar ultimul pas dintr-o campanie prelungită de dezinformare. Cu acest articol, Qatar a creat încă o dovadă pe care o vom folosi împotriva sa, conform legii americane”, scrie Elliott Broidy.

Declaraţiile vin după ce Al Jazeera a publicat un material în care anunţă că procuratura din Ucraina a lansat o investigaţie privind un posibil contract de lobby semnat de Elliot Broidy, ce avea ca scop de promovare politică a unei bănci ruseşti, VTB.

Banca se află din anul 2014 pe lista neagră a Statelor Unite şi Uniunii Europene, după ce Rusia a invadat Crimeea, iar contractual de lobby ar fi fost semnat cu câteva săptămâni înainte de a se impune interdicţiile. Drept urmare, ar exista suspiciunea că omul de afaceri a încălcat Foreign Agents Registration Act din SUA, lege ce prevede ca cei care reprezintă intereselor altor ţări trebuie să îşi dezvăluie legatura cu guvernul respectiv.

Numele lui Elliott Broidy a apărut în presă şi zilele trecute, după ce conturile sale de email au fost sparte.

Bloomberg scria că Broidy i-a transmis ambasadorului Qatarului la Washington, pe 3 martie, o scrisoare in care citează informaţii din partea comunităţii de informaţii, în baza cărora „a descoperit identităţile cetăţeanului american şi ale actorilor străini pe care guvernul dumneavoastră i-a angajat şi dirijat în aceste operaţiuni”. Publicaţia notează că statul Qatar a negat acuzaţiile potrivit cărora ar fi folosit agenţi în acţiuni de informaţii ostile cetăţenilor americani.

Elliott Broidy are legături şi cu România, fiind cel care i-a invitat, în calitatea sa de vicepreşedinte al comitetului de învestire a preşedintelui Statelor Unite, pe liderul PSD Liviu Dragnea şi pe fostul premier Sorin Grindeanu la ceremonia de învestire a lui Donald Trump, din ianuarie 2017.

Totodată. Broidy are şi o reprezentanţă a firmei sale, Circinus (cu activităţi în zona industriei de apărare), în România. Aceasta a semnat, în 1 februarie 2018, un acord de parteneriat cu Romarm (compania naţională de stat, aflată în subordinea ministerului Economiei), în baza căruia vor dezvolta tehnologii militare de vârf şi vor promova tehnologiile către ceilalţi clienţi.

La semnarea acordului au fost prezenţi ministrul Apărării Nationale Mihai Fifor, ministrul Economiei Dănuţ Andruşca şi ambasadorul SUA, Hans Klemm.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă