Guvernul de la Bratislava oferă un milion de euro pentru oricine poate oferi informaţii despre uciderea jurnalistului de investigaţii Jan Kuciak şi a prietenei acestuia.

Un million de euro pentru informații despre ucigașii jurnalistului Jan Kuciak

Premierul slovac, Robert Fico, a anunţat că Guvernul de la Bratislava oferă o recompensă în valoare de un milion de euro pentru oricine poate oferi informaţii despre uciderea jurnalistului de investigaţii Jan Kuciak şi a prietenei acestuia.

Share

Adina Mutar 0 comentarii

28.02.2018 - 23:08

Duminică, Jan Kuciak, în vârstă de 27 de ani, şi prietena lui au fost descoperiţi morţi în locuinţă după ce poliţia a fost alertată de o rudă a victimelor. Jurnalistul a fost împuşcat în piept, iar femeia a fost împuşcată în cap.

Robert Fico și-a întărit anunțul prin prezentarea unor de teancuri de bancnote euro, la o conferință de presă despre cazul Kuciak, care a șocat întreaga Europă.

Într-un raport despre jurnaliști uciși în întreaga lume, Europa se afirma ca un continent mai sigur, dar în care au fost create precedente îngrijorătoare, printre care cazul jurnalistei şi bloggeriţei anticorupţie Daphne Caruana Galizia, 53 de ani, din Malta.

Galizia şi-a pierdut viaţa pe 17 octombrie 2017 în explozia unei bombe care fusese plasată sub maşina sa. Ea urmărea traficul ilegal precum şi avantajele fiscale pentru companiile străine din celebrele Panama Papers.

Un alt caz este cel al jurnalistul grec Socratis Guiolias, împuşcat în faţa casei sale din Atena, la 19 iulie 2010 de gruparea de extremă stânga „Secta Revoluţionarilor”.

În cazul jurnalistului slovac, politicienii din opoziţie au lansat acuzaţii privind vizarea unor membri ai partidului de guvernământ Smer în investigaţiile acestuia.

Şeful poliţiei slovace, Tibor Gaspar, a afirmat că motivul crimelor este „cel mai probabil” legat de ancheta jurnalistică a lui Jan Kuciak şi a avertizat presa să nu publice detalii cu privire la acest caz!

Un jurnalist britanic care a lucrat cu Jan Kuciak a declarat că slovacul era pe punctul de a publica o investigaţie ce dezvăluia legături între mafia italiană şi politicieni corupţi aflaţi la nivel înalt în Slovacia.

Mai exact, ar fi vorba despre plăţi frauduloase cu fonduri europene, în cadrul unui sistem pus la punct de către cetăţeni slovaci şi italieni care au legături cu gruparea mafiotă „Ndrangheta”.

Comentarii