15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalUn avion de luptă rusesc a interceptat un aparat american de spionaj,...

Un avion de luptă rusesc a interceptat un aparat american de spionaj, deasupra Mării Baltice

Aeronavele P-8 Poseidon sunt considerate a fi aparate de spionaj, dar apropierea celor două avioane, unul rusesc și unul american, a avut loc în spațiul aerian internațional, deasupra Mării Baltice, nu în spațiul aerian al Rusiei, precizează CNN.

Avionul rus s-a apropiat la şase metri de aeronava americană, a declarat un oficial al SUA, precizând că ”întâlnirea” a durat aproximativ nouă minute.

Această interceptare a fost catalogată de oficiali sigură dar neprofesionistă, iar un reprezentant al US Navy a declarat pentru CNN că Marina nu clasifică în mod oficial întâlniri aeriene în acest fel.

Marina americană clasifică interceptările aeriene fie ca sigure, fie ca periculoase. Un purtător de cuvânt al Forţelor Navale americane în Europa, locotenent-comandorul Zach Harrell, a refuzat să ofere detalii despre acest incident.

”Nave şi aeronave americane interacţionează cu regularitate cu unităţi militare din alte ţări”, a spus el.

Marina va furniza informaţii despre interacţiuni periculoase, a precizat Harrell.

Ultima interceptare periculoasă a unei aeronave aparţinând Marinei americane de către un avion rus de vânătoare a avt loc în ianuarie, când un Su-27 a zburat la aproximativ 1,5 metri de un avion de tip EP-3.

US Navy a catalogat această interceptare drept periculoasă şi neprofesionistă.

În urma acestui incident, Departamentul de Stat american a acuzat Moscova că ”încalcă în mod flagrant acordurile în vigoare şi dreptul internaţional”.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

Adrian Oianu, fost consilier local PNL, s-a înscris în PER și face echipă cu Dan Podaru

Fostul consilier local al sectorului 1 din partea PNL Adrian Oianu s-a înscris în Partidul Ecologist Român și va face echipă cu candidatul acestei...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă