P-8 (Foto: wikimedia)

Un avion de luptă rusesc a interceptat un aparat american de spionaj, deasupra Mării Baltice

Un avion de luptă al Rusiei, model Su-27, a interceptat o aeronavă P-8, aparținând Forțelor Navale americane, informează, miercuri, presa americană.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 02.05.2018 - 15:51

Aeronavele P-8 Poseidon sunt considerate a fi aparate de spionaj, dar apropierea celor două avioane, unul rusesc și unul american, a avut loc în spațiul aerian internațional, deasupra Mării Baltice, nu în spațiul aerian al Rusiei, precizează CNN.

Avionul rus s-a apropiat la şase metri de aeronava americană, a declarat un oficial al SUA, precizând că ”întâlnirea” a durat aproximativ nouă minute.

Această interceptare a fost catalogată de oficiali sigură dar neprofesionistă, iar un reprezentant al US Navy a declarat pentru CNN că Marina nu clasifică în mod oficial întâlniri aeriene în acest fel.

Marina americană clasifică interceptările aeriene fie ca sigure, fie ca periculoase. Un purtător de cuvânt al Forţelor Navale americane în Europa, locotenent-comandorul Zach Harrell, a refuzat să ofere detalii despre acest incident.

”Nave şi aeronave americane interacţionează cu regularitate cu unităţi militare din alte ţări”, a spus el.

Marina va furniza informaţii despre interacţiuni periculoase, a precizat Harrell.

Ultima interceptare periculoasă a unei aeronave aparţinând Marinei americane de către un avion rus de vânătoare a avt loc în ianuarie, când un Su-27 a zburat la aproximativ 1,5 metri de un avion de tip EP-3.

US Navy a catalogat această interceptare drept periculoasă şi neprofesionistă.

În urma acestui incident, Departamentul de Stat american a acuzat Moscova că ”încalcă în mod flagrant acordurile în vigoare şi dreptul internaţional”.

Comentarii