36.1 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăInternaționalUE solicită Rusiei şi Iranului să intervină prin diplomație pentru a nu...

UE solicită Rusiei şi Iranului să intervină prin diplomație pentru a nu se utiliza armele chimice

„UE cere face apel la toate ţările, în special la Rusia şi Iran, să îşi folosească influenţa pentru a preveni utilizarea armelor chimice, în special de către regimul din Siria”, a afirmat Blocul comunitar.

O coaliţie formată din SUA, Marea Britanie şi Franţa a lansat, sâmbătă dimineaţă (ora 4.00 în România), un atac cu rachete de croazieră în Siria, cu scopul declarat de a sancţiona regimul Bashar al-Assad pentru atacul chimic comis la periferia oraşului Damasc, potrivit Mediafax.

Anunţul bombardamentului a venit de la preşedintele SUA, Donald Trump, într-o declaraţie de la Casa Albă, în care preciza că a ordonat armatei Statelor Unite lansarea unor „bombardamente punctuale” asupra unor ţinte asociate capabilităţilor de arme chimice ale „dictatorului” Bashar al-Assad.

Preşedintele american avertizase încă de miercuri că Statele Unite vor ataca Siria în urma unui atac chimic atribuit Administraţiei Bashar al-Assad. Regimul aflat la conducere în Siria, precum şi Rusia au negat însă orice implicare acuzând că este o înscenare, un pretext pentru o operaţiune militară.

În acest context, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a purtat, duminică, o conversaţie telefonică cu omologul său iranian, Hassan Rouhani. Liderul de la Moscova a afirmat că „dacă astfel de acţiuni care încalcă prevederile Cartei ONU vor continua, atunci se va instaura haosul în relaţiile internaţionale”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă