Foto: Arhivă

UE promite stimulente Marii Britanii pentru a rămâne în uniunea vamală

Uniunea Europeană ar putea avea cu Marea Britanie o relaţie mai apropiată după Brexit în cazul în care prim-ministrul Theresa May decide menținerea Regatului Unit în uniunea vamală, susțin diplomaţi citaţi de site-ul agenţiei Reuters, preluată de Mediafax.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 25.04.2018 - 17:06

Diplomaţi şi oficiali din Bruxelles anunţă progrese lente în negocierile Brexit înregistrate de la ultima întâlnire a tuturor liderilor UE ce s-a desfăşurat în luna martie. La acea dată, May a primit undă verde de la cei 27 de colegi pentru a da startul discuţiilor despre viitoarea relaţie bilaterală.

Britanicii susţin că vor părăsi atât piaţa unică europeană, cât şi uniunea vamală după Brexit, în vreme ce Uniunea Europeană susţine că singura soluţie viabilă pentru cooperări viitoare cu Marea Britanie constă într-un acord comercial.

Săptămâna trecută, Camera Lorzilor a contestat refuzul Theresei May de a rămâne în uniunea vamală a UE după Brexit, iar Camera inferioară a Parlamentului britanic va organiza luna viitoare o nouă sesiune de voturi în acest sens.

"O uniune vamală ar schimba dinamica dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană. Ar semnala că britanicii vor să rămână apropiaţi de Europa", conform unui diplomat de la Bruxelles. "Dacă ar lua această decizie, cred că Uniunea Europeană ar avea un răspuns favorabil", a conchis acesta.

Negociatorul UE pentru Brexit, Michel Barnier a explicat că "Uniunea ar fi dispusă să-şi reconsidere oferta".

"Suntem flexibili, nu categorici, deschişi către negocieri", a adăugat Michel Barnier. În viziunea lui, mingea se află în terenul britanicilor: "Ţine de Marea Britanie să vină cu o viziune de viitor, fie îşi menţin bariera, fie se adaptează la aceasta".

Comentarii