UE avertizează asupra unei escaladări militare în Venezuela

Uniunea Europeană a avertizat faţă de pericolele unei escaladări militare în Venezuela şi a subliniat că va continua să participe la iniţiative internaţionale pentru a încerca să rezolve în mod paşnic criza din această ţară.

Share

George Dumitrescu 0 comentarii

Actualizat: 18.02.2019 - 20:54

'Am exclus într-un mod categoric orice sprijin din partea Uniunii Europene sau orice acceptare a unei escaladări militare în Venezuela', a avertizat şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini în cursul unei conferinţe de presă în finalul reuniunii miniştrilor de externe din statele membre la Bruxelles.

Ministrul de externe spaniol, Josep Borell, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la informaţiile despre o 'desfăşurare de trupe americane la frontiera între Columbia şi Venezuela'.

'Aceste informaţii trebuie confirmate Dar noi trebuie să evităm, prin toate mijloacele, o escaladare militară în Venezuela', a spus el la sosirea la Bruxelles.

Copreşedinţii grupului internaţional de contact, Uniunea Europeană şi Uruguay, vor trimite o misiune tehnică 'săptămâna aceasta' la Caracas pentru a 'evalua sprijinul necesar pentru a deschide calea către o tranziţie democratică şi paşnică' şi, în special, organizarea 'unor alegeri prezidenţiale libere', a precizat Mogherini.

'Uniunea Europeană deplânge decizia autorităţilor din Venezuela de a nu permite duminică intrarea pentru cinci deputaţi conservatori europeni', dar 'misiunea UE-Uruguay nu ar trebui să întâmpine dificultăţi', a asigurat ea.

Membrii misiunii trebuie să se 'întâlnească cu diferiţi actori', a spus în continuare Mogherini. 'Căutăm o ieşire paşnică din această criză', a insistat ea.

'Vom depăşi criza politică în Venezuela numai prin alegeri prezidenţiale, iar această soluţie democratică, pentru noi, este încredinţată lui Juan Guaido (preşedintele Adunării Naţionale a Venezuelei - parlamentul), întrucât el are astăzi legitimitatea de a organiza aceste alegeri', a afirmat la rândul său şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian.

'Este exclus să-i permitem (preşedintelui Nicolas Maduro) să tragă de timp şi să fie în final câştigătorul. Din acest motiv, este important să menţinem presiunea asupra regimului', a declarat omologul său german Heiko Maas, referindu-se la posibilitatea unor noi sancţiuni.

Federica Mogherini a respins orice măsură care ar afecta populaţia şi economia Venezuelei, dar nu a exclus adăugirea de noi nume pe lista cu personalităţi ale regimului Nicolas Maduro care au interdicţie de a călători în UE.

'Acestea sunt sancţiuni punctuale justificate de o responsabilitate specială în violenţe sau obstrucţionarea democraţiei', a precizat ea.

Cu toate acestea, este nevoie de unanimitate pentru adoptarea unor astfel de măsuri şi mai multe state membre se opun oricăror noi sancţiuni, conform unor surse diplomatice citate de AFP. 

Comentarii