16.8 C
București
sâmbătă, 12 octombrie 2024
AcasăInternaționalUcraina și Republica Moldova pot intra simultan în UE

Ucraina și Republica Moldova pot intra simultan în UE

Ucraina și Republica Moldova pot fi primite simultan în UE, a sugerat europarlamentarul român Dragoș Tudorache.

Comisia Europeană analizează în aceste zile răspunsurile oferite de Ucraina și Republica Moldova în chestionarele lor prin care solicitau aderarea la UE. După analizarea răspunsurilor, Comisia Europeană va face recomandări către Consiliul European.

„În baza acestor răspunsuri și a evaluării pe care Comisia Europeană o face, va urma o recomandare pe care Comisia o adresează Consiliului. Această recomandare va fi luată în discuție de către Consiliul European în iunie. Acela va fi momentul când vom vedea la nivel politic care este mesajul pe care Uniunea Europeană îl va da Ucrainei, Moldovei”, a explicat Dragoș Tudorache într-o emisiune la postul JurnalTV din Republica Moldova. Declarațiile au fost făcute în seara zilei de 2 mai 2022.

În privința intrării în UE a Republicii Moldova, europarlamentarul român a opinat că „guvernul de la Chișinău și-a făcut partea sa de responsabilitate”. Drept urmare, la finalul lunii iunie 2022, Republica Moldova poate primi un răspuns pozitiv de la Bruxelles. „Am speranța că acel moment va fi unul de fast pentru Republica Moldova. Un moment care să confirme și așteptările politice de la Chișinău și să fie recunoscut statutul de candidat pentru Republica Moldova”, a spus Dragoș Tudorache. „Susținem acest rezultat, acest obiectiv. Să vedem la final de iunie”, a precizat acesta.

La data de 4 mai 2022, Charles Michel, președintele Consiliului European, va fi în vizită la Chișinău. El va avea o întâlnire cu Maia Sandu, șefa de stat a Republicii Moldova.

Ucraina a depus oficial cerere de aderare la UE după ce a fost atacată de Rusia. La rândul ei, Republica Moldova a depus o cerere similară imediat după Ucraina.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă