28 C
Bucharest
Sunday, 24 September 2023
HomeInternaționalTurul final de alegeri în Turcia. Erdoğan contra lui Kiliçdaroğlu

Turul final de alegeri în Turcia. Erdoğan contra lui Kiliçdaroğlu

Ziua de duminică, 28 mai 2023, este cea în care candidează Erdoğan contra lui Kiliçdaroğlu, în turul decisiv al alegerilor prezidențiale din Turcia.

Secţiile de votare s-au deschis la ora locală 08:00 (05:00 GMT) şi se vor închide la ora 17:00 (14:00 GMT). Ora Turciei coincide cu ora României. La turul al doilea participă doar candidații plasați pe primele două locuri în primul tur. Aceștia sunt Recep Tayyip Erdoğan (69 de ani) și Kemal Kılıçdaroğlu (74 de ani).

Acum două săptămâni, la primul tur al alegerilor, Erdoğan s-a plasat puțin înaintea lui Kiliçdaroğlu. Niciunul dintre cei doi n-a avut însă majoritatea absolută. Erdoğan a obținut, la nivel național, cele mai multe voturi, adică 49,5 la sută. Principalul său contracandidat, Kiliçdaroğlu, a obținut 44,9 la sută. Kiliçdaroğlu a avut mai multe voturi în marile orașe și în zonele locuite de kurzi.

Cele mai recente estimări îl îndicau pe Erdoğan drept favorit și în turul al doilea. Dar conform acestor sondaje, actualul șef al statului, Erdoğan, ar avea doar două procente peste Kılıçdaroğlu.

Erdoğan contra lui Kiliçdaroğlu simbolizează rivalitatea Rusiei contra NATO

Actualul președinte al Turciei deține funcția de șef de stat din anul 2014, după ce fusese prim-ministru. Erdoğan este cunoscut pentru bunele sale relații cu președintele Rusiei, Vladimir Putin. În schimb, Kılıçdaroğlu vrea o relație mai bună a Turciei cu Occidentul.

Turcia este țară NATO și a încercat, fără succes, să fie primită în UE. Turcia are și contracte prin care cumpără armament din Rusia, ceea ce a atras criticile liderilor NATO. De exemplu, Turcia urmează să primească sisteme de rachete S-400, din Rusia. Turcia are și o relație foarte proastă cu o altă țară NATO, Grecia.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Fata de 17 ani a fost violată în tabăra AUR

Realitatea Plus a intrat în posesia certificatului medico-legal prin care este confirmată agresiunea fizică la adresa minorei de 17 ani violată în timpul...

Turiștii din Veneția sunt disperați. Croazierele pe canale nu vor mai ajunge într-un loc emblematic al orașului

Ambarcațiunile vor evita bazinul San Marco și canalul Giudecca, dar alunecând în lagună de-a lungul canalului Malamocco-Marghera și virând apoi spre canalul Vittorio...

Preoți catolici, prinși într-o orgie sexuală cu un băiat. Clericii nu au permis ambulanțelor să intervină în ajutorul victimei, care leșinase

„Preoții din Dąbrowa Górnicza au organizat o petrecere pentru care au ordonat o prostituată. Când bărbatul invitat și-a pierdut cunoștința, participanții la întâlnire...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies