Printre cei expulzaţi în cadrul unui plan guvernamental de mutare se numără 2630 de sirieni neînregistraţi legal, care au fost trimişi în tabere de refugiaţi din afara Istanbulului, precizează site-ul de internet al guvernatorului. Ceilalţi migranţi au fost redistribuiţi în alte oraşe, în vederea deportării.
Autorităţile turce şi-au intensificat recent eforturile împotriva migranţilor fără acte din Istanbul, cel mai mare oraş din Turcia, cu 16 milioane de locuitori. De anul trecut, Turcia se confruntă cu o criză financiară, context în care s-au accentuat resentimentele faţă de refugiaţii sirieni; în iulie, presa locală a relatat despre ciocniri la Istanbul între sirieni şi turci.
Refugiaţii sirieni beneficiază în Turcia de protecţie temporară, însă autorităţile au înăsprit măsurile de securitate împotriva lor. Săptămâna trecută, guvernatorul Istanbulului le-a acordat termen până la 20 august să părăsească metropola, în caz contrar urmând să fie retrimişi în oraşele turceşti unde au fost înregistraţi pentru prima dată.
Relatări din presa turcă despre deportarea unor sirieni au provocat teamă în rândul comunităţii respective, menţionează DPA. Ministrul de interne Suleyman Soylu a dezminţit săptămâna trecută informaţiile despre astfel de acţiuni.
Turcia găzduieşte cea mai mare populaţie de refugiaţi din lume – circa patru milioane, dintre care 3,6 milioane proveniţi din Siria. La Istanbul sunt înregistraţi peste o jumătate de milion de sirieni, însă se estimează că alţi circa 300.000 trăiesc în oraş fără forme legale.