Turcia: Banca Centrală s-a angajat să furnizeze lichidităţi băncilor cu probleme

Banca Centrală a Turciei a anunţat luni intensificarea eforturilor de sprijinire a monedei naţionale, angajându-se să furnizeze "toate lichidităţile" necesare băncilor şi să monitorizeze strict evoluţiile de pe pieţe, transmit Reuters şi publicaţia Hurriyet.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 13.08.2018 - 10:23

Instituţia a dat asigurări că va adopta toate măsurile necesare pentru a menţine stabilitatea financiară, după ce vineri lira turcească a atins un minim istoric, de şase lire pentru un dolar.

"Acesta este semnul unui atac clar, a unei provocări", a afirmat ministrul turc de Finanţe, Berat Albayrak.

Autoritatea de supraveghere bancară din Turcia (BDDK) a informat luni că va limita tranzacţiile swap, spot şi forward dintre băncile locale şi investitorii străini la 50% din capitalul băncii.

Într-u interviu acordat publicaţiei Hurriyet, ministrul turc de Finanţe, Berat Albayrak, a anunţat că este pregătit un plan pentru bănci şi pentru economie, inclusiv pentru IMM-uri, care sunt cele mai afectate de fluctuaţiile de curs valutar.

"Planul nostru de acţiune şi toate măsurile sunt pregătite", a declarat Berat Albayrak, fără a furniza detalii suplimentare.

De la începutul anului şi până în prezent, lira turcească a pierdut peste 35% din valoare, din cauza temerilor privind creşterea influenţei preşedintelui Tayyip Erdogan asupra politicii monetare şi a tensiunilor geopolitice. SUA şi Turcia, doi aliaţi din NATO, trec de mai multe zile prin cea mai gravă din ultimele decenii criză din relaţiile lor. Săptămâna trecută, Washingtonul a iniţiat sancţiuni împotriva a doi miniştri turci, iar Ankara a reacţionat prin măsuri similare.

Analiştii atrag de mai multe luni atenţia asupra riscurilor la adresa economiei turceşti, confruntată cu o inflaţie de două cifre şi un deficit mare de cont curent în pofida unei creşteri economice solide. În luna iunie, rata anuală a inflaţiei în Turcia a atins 15,39%, cel mai ridicat nivel înregistrat după 2003.

Comentarii