20.2 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăInternaționalToto ajunge la Berlin

Toto ajunge la Berlin

„Toto și surorile lui“, filmul lui Alexander Nanau, este unul dintre cele 15 documentare înaintate de comisia de profesioniști EFA Documentary Selection Committee către cei 3.000 de membri ai Academiei Europene de Film spre a fi votate pe lista scurtă a secțiunii Documentar a European Film Awards.

În fiecare an, premiile Academiei Europene de Film onorează cele mai importante realizări ale  cinematografiei europene. Premiile Academiei Europene de Film se vor acorda în Berlin, pe 12 decembrie și ceremonia va fi difuzată în direct la HBO.

Filmul spune povestea sfâșietoare a unor copii care au pornit în viață de la minus. Totonel (10 ani) și surorile lui, Andreea (14 ani) și Ana (17 ani), părăsiți de tată, așteaptă ca mama lor să se întoarcă de la închisoare, unde a ajuns pentru trafic de droguri. Pe măsură ce cresc, fiecare dintre ei învață cum să supraviețuiască pe cont propriu, sperând că mama lor se va întoarce și familia se va reuni și vor trăi departe de sărăcie, violență și droguri.

O poveste universală despre legături de familie şi noi începuturi, documentarul surprinde un fragment dintr-un tablou complex. „Toto și surorile lui”  este un documentar observațional de lungmetraj filmat vreme de 14 luni în cartierul Ferentari din București.

Dacă Totonel și sora lui Andreea reușesc să iasă din coșmarul vieții trăite printre drogați și foști pușcăriași, sora mai mare o ia însă pe urmele mamei, ajungând nu numai la pușcărie, ci și narcomană. Mama lor remarcă cu amar că toată familia ei, părinți, frați și surori au făcut ani mulți de pușcărie. ”Numai un singur frate nu a fost închis. Încă.” În lipsa părinților, copiii sunt lăsați în grija unor unchi, care însă mai mult îi pervertesc. Fiica cea mare se droghează împreună cu ei, iar camera de filmat surprinde aceste momente terifiante în care această minoră își injectează heroină.

Regizorul Alexander Nanau a folosit în film imagini filmate chiar de Andreea, fata mijlocie, pătrunzând astfel în intimitatea acestei familii atât de greu încercate. Totonel este singurul dintre ei care merge în continuare la școală, surorile lui renunțând demult la studii.

Filmul nu judecă și nu dă verdicte, dar pune degetul pe o rană grea a societății noastre: lipsa de șansă a copiilor romi și lipsa programelor sociale care să îi ajute să se integreze.

Premii peste premii

Premiera internațională de la Festivalul de Film de la San Sebastian a fost urmată de numeroase selecții și premii în festivalurile de film renumite din toată lumea.

Filmul a câștigat premiul The 10th Zürich Film Festival’s Golden Eye for Best International Documentary Film. După premiul de la Zürich, „Toto și surorile lui” a primit premiul pentru cel mai bun documentar la cea de-a 30-a ediție a Festivalului de la Varșovia.

Juriul Festivalului Internațional de Film Documentar Jihlava i-a acordat premiul Silver Eye pentru cel mai bun documentar de lungmetraj, iar, în cadrul festivalului DOK Leipzig, „Toto și surorile lui” a câștigat două premii, The Prize of the Ecumenical Jury, The Prize of the Trade Union Ver.di, precum și Honorary Mention de la juriul principal.

Iar la Festival dei Popoli, festivalul de film documentar de la Florența, filmul a primit premiul publicului. 

Cele mai citite

CSA Steaua, campioană naţională la polo feminin

CSA Steaua Bucureşti a câştigat din punct de vedere matematic al şaptelea său titlu de campioană naţională la polo pe apă feminin, după ce...

Gabriela Firea: „Primarul oamenilor sau primarul împotriva oamenilor? Asta au de ales bucureştenii pe 9 iunie!”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, spune că pe 9 iunie bucureştenii au de ales între „fapte concrete şi experimente ratate”, între „primarul...

Cancer ovarian: peste 70% din cazuri sunt depistate în stadii avansate

Cancerul ovarian este unul dintre cele mai mortale cancere la sexul feminin, clasându-se în primele 5 cauze de mortalitate prin cancer la femei, au...
Ultima oră
Pe aceeași temă