13.4 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăInternaționalTolba de vânătoare a lui Nicolae Ceaușescu, scoasă la vânzare

Tolba de vânătoare a lui Nicolae Ceaușescu, scoasă la vânzare

 

O expoziţie-licitaţie organizată la Constanţa, la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie, aduce în atenția colecționarilor și publicului larg o colecţie de exponate preponderent vânătoreşti şi cu specific marinăresc.

În acest an, „vedeta” expoziţiei este faimoasa tolbă de vânătoare pentru păsări a tovarăşului Nicolae Ceauşescu. Aceasta este lucrată în piele, are monogramă sculptată în os, realizată într-un atelier românesc în anii 80, şi se poate cumpăra cu minim 400 de euro, alături de obiecte ce se presupune că ar fi avut loc în tolbă, atunci când fostul preşedinte pleca la vânătoare. Printre acestea, se regăsesc un dispozitiv de confecţionat cartuşe pentru vânătoare (preţ de pornire 40 de euro), un corn de vânătoare, pentru păstrarea prafului de puşcă, decorat cu motive tradiţionale româneşti (50 de euro) sau o esenţă mai puternică de tipul rafinatului whisky, la un preţ de pornire de 32 de euro.

Un alt exponat preţios este un Land Rover Seria IIA, cel mai longeviv vehicul off-road produs vreodată (preţ de pornire 7.500 de euro), folosit la filmarea documentarelor din Africa, Asia şi Australia, participând la majoritatea caravanelor ştiinţifice organizate în secolul al XX-lea.

Marina lui Pallady, rafinament cromatic

Tablouri semnate de importanţi artişti plastici, precum Rudolf Negely, Dimitrie Florian Doboşariu sau Sabin Bălaşa fac parte din colecţia de artă plastică, în acest an. De asemenea, poate fi admirată o colecţie de pictură a pictorului Dimitrie Ştiubei.

În general, peisajele sau portretele se încadrează între 500 şi 2.000 de euro. Obiectele cele mai scumpe ale expoziţiei sunt „Veneţia” lui Gheorghe Petraşcu (12.000 -18.000 de euro) şi „Ţărm la Biarritz”(6.000 -10.000 de euro), semnat de Theodor Pallady.

„Lucrările celor doi pictori, Petraşcu şi Pallady, sunt foarte importante. Ele reprezintă

două dintre cele mai înalte vocaţii artistice din perioada interbelică. Atât Petraşcu cât şi Pallady sunt pictori intraţi demult în istoria artei româneşti şi în colecţiile muzeale de pretutindeni”, a precizat criticul de artă Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă din Constanţa. Marina lui Pallady este de un gust desăvârşit. Are un rafinament cromatic. Peştraşcu are un peisaj cu case, lucrat într-o manieră care îl face recognoscibil şi în acelaşi timp care conferă materialitate şi intensitate culorilor pe care le foloseşte. 

Sabie de samurai din 1661

Expoziţia cuprinde multe exponate vânătoreşti şi marinăreşti. Spre exemplu, o sabie scurtă de samurai, din anul 1661, care costă 2.500 de euro, cu lame Wakizashi, care completau echipamentul de război al unui samurai. Aceste săbii erau folosite, după terminarea luptei, pentru decapitarea inamicilor decedaţi, dar şi în ritualurile seppuku.

Mai pot fi admirate o goeletă de dimensiuni impresionante, lucrat din lemn şi pânză (450 euro), clopotul de bord al cargoului „Roman”, din bronz, 1963, la un preţ de pornire 100 de euro, o carte despre civilizaţia Chinei, un manuscris cu parfum de istorie cu copertă originală, publicată în anul 1775, care ar valora cel puţin 200 de euro, un motor de barcă de la jumătatea secolului al XX-lea, în valoare de 350 de euro,

sau o sabie de ofiţer de marină din Flota Regală Britanică, cu teacă originală, datată de la sfârşitul secolului al XX-lea. Constănţenii mai pot achiziţiona pahare decorative din coarne de berbec, cu un preţ estimativ între 80 şi 150 de euro sau un pocal bohemian provenit din Atelierul Bohemia, Cehoslovacia, decorat cu medalioane gravate cu siluete animaliere (200-300 de euro).

Ca de fiecare dată, toate exponatele au un trecut pierdut în istorie, iar constănţenii sunt invitaţi să afle şi viitorul acestora, participând la licitaţie. Printre colecţionari se numără şi constănţeni, atraşi îndeosebi de pictură.   

Veneția lui Petrașcu

Cele mai scumpe obiecte ale expoziţiei din acest an sunt cele de artă plastică. Obiectele cele mai scumpe sunt „Veneţia” lui Gheorghe Petraşcu şi tabloul „Ţărm la Biarritz”, semnat de Theodor Pallady. Sunt expuse şi obiecte decorative inedite, cu diverse motive vânătoreşti şi marinăreşti. Preţurile iniţiale variază între 50 de euro şi 18.000 de euro. Expoziţia se va muta la hotel Vega din Mamaia, în perioada 17-19 iulie. Licitaţia de Cinegetică şi Navigaţie, inclusiv o colecţie de pictură Dimitrie Ştiubei şi o mică colecţie de whisky-uri rare va avea loc duminică, 19 iulie, ora 20.00.

Cele mai citite

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...
Ultima oră
Pe aceeași temă