17.4 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăInternaționalToamna se numără actorii-boboci

Toamna se numără actorii-boboci

Timp de patru zile, toată suflarea teatrului românesc, de la actori la regizori, directori de teatru și cronicari, s-a bucurat de soare, mare și de o supradoză de recitaluri excelente pe care actorii debutanți le-au dăruit publicului adunat special pentru a-i vedea la lucru în opulentul complex Vox Maris.

La preselecția care a avut loc la începutul verii în București s-au înscris peste 200 de tineri actori. Dintre aceștia doar 37 au ajuns în finalele competițiilor de grup și individuale de la Costinești.

Directorul festivalului, regizorul Radu Afrim, i-a sedus pe candidați cu tema galei de anul acesta: „Joacă-te cu mine. Sunt om. Nu personaj“. Pentru secțiunea individual, concurenții au avut, la alegere, fie să rescrie destinul unui personaj celebru, „corectându-i“ sau completându-i pe „colegii“ lor răposați Cehov, Shakespeare și alții asemenea, fie să scrie ei înșiși o poveste pornind de la o fotografie.

Personaje remixate

Pornind de la propunerea ușor „indecentă“ a directorului de festival de a schimba macazul vieții unui personaj, au ieșit unele dintre cele mai haioase și mai năstrușnice povești. Am putut vedea astfel, printre altele, o Nina Zarecinaia veselă, tonică, zăpăcită și aproape fericită (interpretată de Ana-Maria Bercu, cea care a și câștigat Premiul pentru cea mai bună actriță, la care s-ar fi putut adăuga, pe deplin meritat, și premiul pentru cea mai bună cântăreață, dacă o astfel de secțiune ar fi existat, căci tânăra artistă are o voce fabuloasă, pe care a folosit-o din plin într-un recital de zile mari în afara concursului alături de colegul său Ștefan Huluba, o apariție surprinzătoare și plină de umor într-o pufoiacă sexy și dresuri de dantelă) și un excepțional Andrei Prozorov în postură de filosof și gânditor de tavernă, jucat minunat de Alexandru Apostol, câștigătorul Premiului Special al Juriului. (Juriul a fost format din regizorii Gianina Cărbunariu și Tudor Giurgiu, actorii Ana Ularu și George Mihăiță și coregrafa Ioana Marchidan.)

Dacă recitalurile de la secțiunea individual au fost bune și foarte bune, nu același lucru se poate spune, din păcate, și despre spectacolele de la secțiunea grup, unde două dintre cele patru propuneri au fost sub orice critică. Din fericire, ultimele două spectacole au mai „reperat“ cât de cât onoarea secțiunii, care părea definitiv compromisă.

Spectacolul care a câștigat tot ce se putea, și anume premiul secțiunii grup și pe cel al publicului, a fost „Paravan – două telefoane“, un ingenios colaj de cupluri și de replici din mari texte dramatice precum „ O noapte furtunoasă“, „Romeo și Julieta“ și „Cântăreața cheală“. 

Staruri și antieroi

La proba impusă, toți concurenții au devenit staruri, ei încercând să intre în spiritul unui mare artist. Așa că au defilat pe scena de la Vox Maris Marilyn Monroe, Iggy Pop, Tina Turner, Nicolae Furdui Iancu, Răzvan Vasilescu, Ella Fitzgerald, Charlie Chaplin și mulți alții.

 Unii dintre concurenți s-au dovedit a fi deja, chiar dacă sunt doar la începuturile carierei, autentici show-meni.

Andrei Ciopec, câștigătorul Premiului pentru cel mai bun actor, se anunță a fi un Seinfeld în variantă românească. Actorul a primit ropote de aplauze pentru personajul creat de el, numit, nu degeaba, Dorel.  În monologul său, muncitorul celebru care „freacă menta“ este, colac peste pupăză, părăsit de nevasta care și-a descoperit o vocație târzie de actriță. Andrei Ciopec este superb în rolul de „dur sensibil“, el traversând ca pe sârmă o serie întreagă de trăiri, transmițând nu doar amuzament, ci și emoție din plin.

Cea mai plăcută și mai mare surpriză a constituit-o câștigătoarea trofeului Galei „Hop“, Ada Lupu, o foarte tânără actriță a Teatrului Național din Iași, care a lăsat pur și simplu publicul cu gura căscată.

O cascadă de talent într-un trup filiform, o tânără care va avea multe lucruri de spus în teatrul românesc dacă i se va da șansa să se exprime. Ada Lupu e o actriță stăpână pe o gamă largă de mijloace. Poate fi tragică, dramatică, spumoasă, amuzantă, superbă, îngrozitoare, divă sau personaj de desene animate (de altfel la proba impusă ea a apărut în „pielea“ celebrei Olive, iubita lui Popey Marinarul). Ea este și actriță de teatru de „proză“, cum se mai spune, dar și o măiastră mânuitoare de păpuși. Într-un recital pe care l-a prezentat în afara concursului, ea a dat dovada măiestriei sale, mânuind păpușile cu picioarele. Nu e de mirare deci că Ada Lupu a primit și Premiul Publicului la categoria cea mai bună actriță. Sufragiile publicului la categoria cel mai bun actor le-a întrunit Ioan Alexandru Savu, absolvent al Școlii de Teatru din Sibiu, care la proba impusă a ales să-l joace pe Robert Downey Jr.

Tinerii actori prezenți anul acesta la Gala „Hop“ au nu doar idoli de la Hollywood, ci și de la București.  La întrebarea cine ar dori să îi prezinte, mai mult de jumătate din  candidați l-au  numit pe Marius Manole.  Așa că Pavel Bartoș, inimosul prezentator al galei, a găsit  o modalitate de a-i mulțumi pe  fanii acestuia.  Din când în când, se auzea din off o voce sexy care spunea: „Sunt Marius Manole…“. Așa se face că, deși nu a fost prezent la Costinești în carne și oase (cred că e prima dată când chiulește de la Gala Hop), Marius Manole a prezentat mai bine de jumătate din concurenți de pe o bandă sonoră. 

Cele mai citite

Protest cu mii de oameni la Budapesta în fața sediului televiziunii de stat

Mii de cetățeni unguri au protestat în fața sediului televiziunii publice din Budapesta, cerând un serviciu de presă independent. Protestul a fost organizat de...

Protest cu mii de oameni la Budapesta în fața sediului televiziunii de stat

Mii de cetățeni unguri au protestat în fața sediului televiziunii publice din Budapesta, cerând un serviciu de presă independent. Protestul a fost organizat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă