Thailanda anunţă schimbări majore în politicile privind imigraţia

Surachate Hakparn, noul şef al imigraţiei din Thailanda a anunţat că ţara îşi va schimba tratamentul dur faţă de imigranţi după cazul adolescentei saudite care a solicitat azil, scrie The Guardian.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 17.01.2019 - 10:44

Surachate a declarat că refugiaţii nu vor mai fi întorşi acasă „involuntar”.

Acest lucru ar reprezenta o schimbare majoră în politica Thailandei de a refuza să recunoască şi să adăpostească azilanţi, ei fiind de obicei returnaţi în ţările de origine. Thailanda nu a semnat convenţia ONU privind imigranţii.

Surachate a promis că de acum înainte, când vine vorba de azilanţi, Thailanda „va urma normele internaţionale”.

Politicile dure privind imigraţia ale Thailandei au atras atenţia comunităţii internaţionale în ultima săptămână, în urma cazului adolescentei saudite Rahaf Mohammed, în vârstă de 18 ani. Ea a fugit din ţară temându-se că va fi ucisă de familia sa pentru că a renunţat la Islam. Tânăra a fost interceptată în aeroportul din Bangkok şi urma să fie deportată în Arabia Saudită de autorităţile thailandeze. Numai după ce Mohammed s-a baricadat într-o cameră de hotel din aeroport autorităţile thailandeze au făcut o excepţie şi au transferat cazul său către ONU. Ea a primit azil în Canada.

Surachate a subliniat însă că autorităţile thailandeze nu au cedat „presiunii” în cazul lui Mohammed.

Totuşi, contradicţiile din promisiunile lui Surachate de a reforma procesul de imigraţie din Thailanda au fost expuse în comentariile sale privind cazul lui Hakeem al-Araibi.

Al-Araibi, un refugiat din Bahrain care este rezident în Australia, a fost reţinut după ce a ajuns în Bangkok pentru o vacanţă în noiembrie şi urmează să fie deportat în Bahrain. El susţine că este în pericol de a fi torturat în ţara sa de origine.

Al-Araibi, un fost fotbalist al naţionalei din Bahrain care acum joacă fotbal semi-profesionist în Melbourne, a fost reţinut de autorităţile thailandeze în baza unei alerte roşii a Interpolului, deşi are statut de refugiat în Australia din 2017. Australia a făcut apel în repetate rânduri ca el să fie eliberat şi trimis înapoi în Australia.

Surachate a declarat că acest caz este „diferit” pentru că există un „mandat extraordinar” pentru refugiat, în ciuda faptului că alerta roşie a Interpolului, cerută de Bahrain şi emisă încălcând principiile de protejare a refugiaţilor a instituţiei, a fost anulată.

Thailanda procesează, în schimb, o cerere oficială de extrădare a Bahrainului iar Surachate a afirmat că Al-Araibi îşi va putea susţine cazul în tribunal.

Numirea lui Surachate ca şef al departamentului a fost marcată de represiuni asupra imigranţilor ilegali în ultimele trei luni, copii şi femei care fuseseră eliberaţi fiind reţinuţi din nou, fiind plasaţi în „adăposturi guvernamentale”, în ciuda unei promisiuni anterioare a guvernului că nu va mai reţine mamele singure şi copiii.

Totuşi, Surachate a promis că toate femeile şi copii din centrele de detenţie vor fi eliberaţi „mâine”.

Comentarii