Luni, autoritățile din Arabia Saudită, aliat al Washingtonului, au denunțat „acte de sabotaj” care au avariat două petroliere saudite în zona economică exclusivă a Emiratelor Arabe Unite (EUA), alt aliat al SUA, care și-au întărit poziția militară în Golf în contextul tensiunilor cu Iranul. Ministrul saudit al Energiei a declarat că acțiunile îndreptate împotriva petrolierelor saudite nu au cauzat nici victime, nici maree neagră, dar au provocat „daune semnificative structurilor celor două nave”. El a condamnat un act criminal care reprezintă o „amenințare serioasă” pentru navigația maritimă și „un incident nefast asupra păcii și securității regionale și internaționale”. Imaginile vizionate de Reuters arată o gaură în cocă pe linia de plutire.
Emiratele au menționat duminică acte de sabotaj ce au vizat cele patru nave comerciale de diferite națio-nalități, la est de emiratul Fujairah, fără să identifice autorii, dar calificând incidentul ca fiind „grav”. Guvernul EAU a cerut comunității internaționale să-și asume responsabilitățile pentru a împiedica astfel de acțiuni comise de actori care caută să afecteze securitatea navigației. Portul Fujairah este singurul terminal al Emiratelor situat pe coasta Mării Arabiei, care ocolește Strâmtoarea Ormuz, pe unde trec majoritatea exporturilor de petrol din Golf. Aproape toate exporturile de petrol din Arabia Saudită, Irak, EUA, Kuweit, Qatar și Iran – cel puțin 15 milioane de barili pe zi – sunt expediate prin strâmtoare.
Iranul a amenințat de mai multe ori că va închide această strâmtoare strategică, crucială pentru navigația mondială și furnizările de petrol, în cazul confruntării militare cu SUA. Deși Washingtonul respinge amenințările Teheranului, a trimis nave de război și bombardiere în regiune, în timp ce președintele Donald Trump caută să izoleze regimul iranian tăind exporturile de petrol ale Iranului după ce s-a retras din acordul nuclear iranian semnat în 2015. Anunțul acestor incidente făcut de doi aliați apropiați ai Washingtonului intervine într-un context de exacerbare a tensiunilor dintre SUA și Iran, după înăsprirea sancțiunilor americane contra Teheranului, care de partea sa a suspendat unele din angajamentele sale nucleare.
Luni, secretarul de stat american, Mike Pompeo, a făcut o escală la Bruxelles pentru a discuta „probleme urgente” și în special problema iraniană cu colegii săi europeni în cadrul reuniunii miniștrilor de Externe ai UE, înainte de a pleca spre Rusia, unde are programată o întrevedere cu președintele Vladimir Putin. Ministrul britanic de Externe, Jeremy Hunt, a avertizat că Marea Britanie este îngrijorată de riscul producerii unui conflict în Golf „prin accident”, din cauza tensiunii dintre SUA și Iran. Cauza daunelor și tipul de armă folosit rămân un mister. Dacă este vorba de un dispozitiv aflat în apă, singura menționată a fost amplasarea de mine navale de către rebelii hutsi, mai multe zeci fiind utilizate în conflictul din Yemen. -Acești rebeli au vizat în trecut și instalații petroliere saudite cu rachete.
Riscurile unui conflict
Potrivit analiștilor, dacă ar izbucni lupte în Golf sau în altă zonă, efectele asupra economiei mondiale ar putea fi importante. Toată regiunea situată între Mediterana și India este un focar de amenințări, de contra-amenințări, de comploturi, de sancțiuni economice și de mișcări militare. Și, în orice moment, un incident, o neînțelegere sau un accident ar putea transforma totul într-un război deschis între state. Dacă punctele nevralgice sunt India și Pakistanul, Iranul și statele din Golf, Arabia Saudită și Israelul, Turcia și Siria, Iranul se află în centrul preocupărilor. Zvonurile abundă în privința tensiunilor între forțele armate și Gardienii Revoluției, în timp ce sancțiunile economice au impact major asupra economiei iraniene, antrenând manifestații și revolte. Și amenințările cu sancțiuni suplimentare au determinat contra-amenințări privind închiderea Strâmtorii Ormuz. În replică, SUA au suplimentat semnificativ puterea aeriană și navală în Golf. Eventualitatea izbucnirii unui război în această regiune bogată în petrol ar avea repercusiuni la scară mondială.