15.7 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăInternaționalTeheran: Sechestrarea unui petrolier iranian ”nu va rămâne fără răspuns”

Teheran: Sechestrarea unui petrolier iranian ”nu va rămâne fără răspuns”

“Nu vom tolera” sechestrarea petrolierului Grace 1 produsă joi în largul teritoriului britanic Gibraltar din sudul extrem al Spaniei, a declarat ministrul, citat de agenţia de presă semioficială ISNA, precum şi de agenţia de ştiri Tasnim, preluate de France Presse.

Această operaţiune “nu va rămâne fără răspuns”, a asigurat el.

Este “contrară reglementărilor internaţionale şi un fel de piraterie maritimă”, a adăugat el, reluând declaraţii similare ale altor înalţi oficiali iranieni.

Sechestrarea petrolierului “creează un precedent periculos şi trebuie oprită acum”, a scris pe Twitter ministrul iranian al afacerilor externe Mohammad Javad Zarif.

Întrebându-se asupra legalităţii sechestrării, el a reamintit că “Iranul nu este nici membru al UE şi nici supus unui embargou petrolier european”.

Europa ar trebui să fie “împotriva extrateritorialităţii”, spre deosebire de Statele Unite, a adăugat el.

“Reţinerea ilegală de către Marea Britanie a unui tanc cu petrol iranian în contul ”echipei B” este pur şi simplu o piraterie”, a mai spus Zarif, folosind o expresie ce face aluzie la consilierul american pentru securitate naţională John Bolton.

Fostul prim-ministru suedez şi fost ministru de externe Carl Bildt s-a declarat “intrigat” de “legalitatea sechestrării de către Marea Britanie a unui petrolier care se îndrepta spre Siria cu petrol iranian”.

“Facem referire la sancţiunile europene împotriva Siriei, dar Iranul nu este un membru al UE. Iar UE, în principiu, nu-şi impune sancţiunile asupra altora. Asta fac Statele Unite”, a asigurat Bildt pe Twitter, acum copreşedinte al think-tank-ului Consiliul european pentru relaţii internaţionale (ECFR).

“EXACT”, a răspuns Zarif, de asemenea pe Twitter.

Nava iraniană este suspectată că a vrut să livreze ţiţei Siriei încălcând sancţiunile europene. Însă duminică, viceministrul iranian de externe Abbas Araghchi a declarat că destinaţia petrolierului nu era Siria, o ţară în război de peste opt ani.

Teheranul a cerut eliberarea “imediată” a navei, dar justiţia britanică a autorizat imobilizarea ei până la 19 iulie.

Din 2011, Siria, unde regimul lui Bashar al-Assad are sprijinul crucial al Iranului în acest conflict, este ţinta sancţiunilor internaţionale care îi afectează în special sectorul petrolier, aminteşte AFP.

Cele mai citite

Clienții români ai armatei private a Lukoil

Rușii de la Lukoil desfășoară în România o ”armată privată” mascată sub forma unei companii de protecție și pază, Traun Guard HMS, fostă...

Turcia nu va relua schimburile comerciale cu Israelul

Turcia a declarat că nu va relua schimburile comerciale cu Israelul, în valoare de 7 miliarde de dolari pe an, până când nu se...

Cotnari a lansat Crama Transparentă

Cotnari, una dintre cele mai emblematice crame din România, cu o istorie îndelungată în producția de vinuri din soiuri pure, românești, lansează campania „Crama...
Ultima oră
Pe aceeași temă