Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Suport internațional de proporții după deflagrația devastatoare din Beirut

La câteva zile după ce o deflagrație de proporții a spulberat Beirutul, națiunile lumii s-au angajat să nu lase Libanul, deja cuprins de o criză economică profundă, de unul singur în fața consecințelor dezastrului.

Share

Eugen Cișmașu 0 comentarii

Actualizat: 08.08.2020 - 10:21

Explozia din portul capitalei care a ucis cel puțin 135 de oameni și a rănit alte câteva mii, cu valuri de șoc care au produs ravagii în oraș, a uimit lumea. Din Australia până în Indonezia, din Europa și până în Statele Unite, statele lumii au anunțat că trimit în Liban ajutoare și echipe de căutare și de intervenție. Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat pentru ziua de joi o vizită în Beirut, trimițând de miercuri în capitala afectată două echipe de specialiști salvatori și consumabile.
De asemenea, Uniunea Europeană și-a activat sistemul de protecție civilă pentru a alcătui o forță de intervenție formată din lucrătorii și echipamentele de urgență oferite de întregul bloc al celor 27 de națiuni. Comisia UE a declarat că planul este de a expedia de urgență peste 100 de pompieri cu vehicule, câini de căutare și echipamente concepute pentru a găsi oameni prinși îsub ruine în zonele urbane. Sistemul de mapare prin satelit al UE va fi utilizat pentru a ajuta autoritățile libaneze să stabilească amploarea daunelor.
Cipru, unde explozia de marți a fost resimțită la aproximativ 120 de mile (180 de kilometri) de Beirut, a trimis personal de urgență și câini de căutare. Marea Britanie a promis un pachet de sprijin umanitar de 6,6 milioane USD. Rusia a trimis pe calea aerului un spital mobil, împreună cu 50 de lucrători de urgență și personal medical, alte trei zboruri rusești fiind programate să sosească în următoarele 24 de ore, transportând echipamente pentru un laborator de testare a coronavirusului și echipament de protecție, printre alte mijloace de ajutor.
Primul ministru australian, Scott Morrison, a declarat joi reporterilor că țara sa a angajat o contribuție inițială de 2 milioane de dolari australieni (1,4 milioane dolari) la efortul de ajutor internațional și are în vedere să contribuie și mai mult în viitorul apropiat. El a declarat că ajutorul va fi acordat programului alimentar mondial și Crucii Roșii pentru produse alimentare, îngrijiri medicale și obiecte esențiale.
Irakul a trimis șase camioane de rechizite medicale și o echipă medicală de urgență pentru a ajuta la consolidarea sistemului de sănătate suprasolicitat al Libanului, iar Egiptul și Iordania au furnizat spitale de teren.
Tunisia a trimis, de asemenea, echipe medicale și s-a oferit să preia cel puțin 100 de pacienți pentru tratament în propriile unități spitalicești.
Chiar și premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat că țara sa, oficial în stare de război cu Libanul, este gata să ofere ajutoare consistente pentru a ajuta libanezii afectați de dezastru.
De asemenea, secretarul de stat al SUA, Michael R. Pompeo, a reafirmat „angajamentul ferm de a ajuta poporul libanez” într-o convorbire telefonică cu premierul Hassan Diab, iar Organizația Mondială a Sănătății a efectuat livrări medicale în Beirut pentru a acoperi necesitățile pentru 1.000 de intervenții traumatice și 1.000 de intervenții chirurgicale, în urma unei solicitări a ministrului sănătății din Liban.

Citește totul despre:

Comentarii