4.2 C
Bucharest
Wednesday, 6 December 2023
HomeInternaționalSUA: Trump ameninţă cu veto la legea cheltuielilor federale

SUA: Trump ameninţă cu veto la legea cheltuielilor federale

Şeful administraţiei susţine că este nemulţumit de faptul că legea nu include finanţarea zidului de la frontiera cu Mexicul şi niciun compromis privind situaţia aşa-numiţilor ”Dreamers”.

”Am în vedere un VETO la legea cheltuielilor din cauza faptului că peste 800.000 de beneficiari ai DACA au fost complet abandonaţi de democraţi (nici măcar menţionaţi în lege) şi că ZIDUL DE FRONTIERĂ, de care avem nevoie disperată pentru apărarea noastră naţională nu este finanţat total”, a scris Trump pe Twitter.

Mesajul său contrazice declaraţia de joi a Casei Albe, care, prin directorul pentru buget Mick Mulvaney, afirma că preşedintele va promulga legea, ce urma să fie adoptată de cele două camere legislative pentru a se evita o ”închidere” a agenţiilor federale vineri, la miezul nopţii.

Programul DACA (Deferred Action for Childhood Arrival), instituit în 2012 în mandatul preşedintelui Barack Obama, prin care circa 700.000 de tineri imigranţi (”Dreamers”) intraţi ilegal în ţară au primit dreptul de a studia şi munci în SUA, a fost abrogat de Donald Trump.

Programul DACA s-a aflat în centrul unei dispute între preşedintele republican şi congresmenii democraţi. Trump a propus o soluţie pentru tinerii ”Dreamers” în schimbul acordării de către Congres a 25 de miliarde de dolari pentru construirea unui zid la frontiera cu Mexic, una dintre promisiunile sale din campanie.

Legea privind cheltuielile federale a fost negociată timp de mai multe săptămâni între majoritatea republicană şi opoziţia democrată din Congres, fiecare parte cedând în majoritatea cerinţelor. Actul normativ, care prevede cheltuieli de 1.300 de miliarde de dolari, cu creşteri semnificative ale bugetului apărării, urmează să finanţeze administraţia federală până la sfârşitul anului bugetar în curs, adică până la 30 septembrie.

Dacă preşedintele Trump nu o va promulga vineri, agenţiile federale nu vor mai fi finanţate legal după miezul nopţii şi vor fi obligate să se închidă parţial, în cel de-al treilea ”shutdown” din acest an.

Cele mai citite

Gogoașa reconstrucției Ucrainei

Dialogurile din cadrul întâlnirilor lui Marcel Ciolacu, premierul României, cu cei trei miniștri ai executivului american au avut o constantă: economia României este în...

Naționala României, umilită de echipa Danemarcei cu 39-23, e în grupele principale ale Campionatului Mondial de handbal feminin

Naţionala României a fost umilită de echipa Danemarcei cu scorul de 39-23 (21-10), marţi seara, la Herning (Danemarca), în ultimul său meci din Grupa...

Joe Biden vrea condamnarea fermă a violenţelor sexuale comise de teroriştii Hamas

Preşedintele american, Joe Biden, a cerut marţi, la Boston, în cadrul unei întâlniri destinate să strângă fonduri pentru campania sa, "condamnarea fără ambiguitate şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă